Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα (θετικά και αρνητικά) που έχει στον οργανισμό μας. Πρόσφατα, μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Consciousness and Cognition δείχνει ότι ο καφές μας επηρεάζει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Η μελέτη εξετάζει ένα φαινόμενο που ονομάζεται priming, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση ακόμη και σε δυσδιάκριτα στοιχεία που σχετίζονται με ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.

Το σκεπτικό πίσω από την έρευνα, σύμφωνα με τον Δρα Sam Maglio, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ήταν ότι οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με νύξεις σχετικές με τον καφέ ή σκέφτονται τον καφέ χωρίς τελικά να τον καταναλώσουν. Οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν ποια ήταν η ψυχολογική σχέση μεταξύ του καφέ και της διέγερσης. Αν, δηλαδή, εκθέτοντας απλά τους ανθρώπους σε ερεθίσματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ρόφημα, η φυσιολογική τους διέγερση θα αυξανόταν, όπως θα συνέβαινε αν έπιναν πράγματι καφέ.

Πραγματοποίησαν λοιπόν τέσσερις ξεχωριστές μελέτες με συμμετέχοντες τόσο από χώρες της Δύσης όσο και από χώρες της Ανατολής, και συνέκριναν τα ερεθίσματα που σχετίζονται με τον καφέ αλλά και το τσάι με τον αντίκτυπο που είχαν στους εθελοντές. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε αντικείμενα και καταστάσεις που σχετίζονταν με το καφέ αντιλαμβάνονταν τον χρόνο ως πιο σύντομο και σκέφτονταν με πιο συγκεκριμένους και ακριβείς όρους.

Αποδείχθηκε ότι η επίδραση δεν ήταν τόσο ισχυρή μεταξύ των συμμετεχόντων από τις χώρες της Ανατολής, πιθανόν διότι η σχέση μεταξύ καφέ και διέγερσης δεν είναι τόσο ισχυρή στους πολιτισμούς όπου δεν είναι τόσο δημοφιλής η κατανάλωση καφέ.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως και μόνο αν κοιτάξουμε κάτι που μας θυμίζει τον καφέ μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη εγρήγορση και συγκέντρωση.