Σύμφωνα με κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins η βαριατρική εμβολή, ένας καινούργιος και ελάχιστα επεμβατικός τρόπος απώλειας βάρους, που μειώνει τη ροή του αίματος στο στομάχι, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο οικονομική και λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση από άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την εισαγωγή μικροσκοπικών σφαιριδίων στις αρτηρίες, χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα, που περιορίζει την παροχή του αίματος στο στομάχι.

Τα μικροσφαιρίδια δεν περιορίζουν τόσο πολύ την ροή του αίματος, ώστε να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς. Η μείωση της ροής όμως είναι τόση όση αρκεί για την καταστολή της παραγωγής ορμονών, που διεγείρουν την πείνα.

Η ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins δοκίμασε την μέθοδο σε 20 παχύσαρκους ασθενείς στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους ήταν 8,2% μετά από έναν μήνα, 11,5% σε τρεις μήνες, 12,8% σε έξι μήνες και 11,5% τον χρόνο μετά τη διαδικασία. Έχασαν δηλαδή τα παραπανίσια κιλά χωρίς να αισθάνονται πείνα.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνισαν αύξηση του πρώιμου κορεσμού, δηλαδή το αίσθημα ότι ήταν χορτάτοι ή ικανοποιημένοι. Επιπλέον βελτιώθηκε ο μεταβολισμός τους και έδειξαν αυξημένο επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης. Όλοι ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Radiology, είναι σημαντικά επειδή προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε άλλες, πολύ πιο επεμβατικές μορφές βαριατρικής χειρουργικής.

Γενικά, οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν σκοπό να περιορίσουν τη χωρητικότητα του στομάχου, είτε χωρίς νυστέρι (π.χ. τοποθετώντας ένα δακτύλιο στο στομάχι) είτε με πολύ πιο επεμβατικό τρόπο (π.χ. αποκόπτοντας έως και το 90% του στομάχου).

Όπως λένε οι ερευνητές η παχυσαρκία είναι μια εξατομικευμένη ασθένεια, που απαιτεί εξατομικευμένες θεραπείες.Οι αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι οι πρώτες που συστήνουν οι γιατροί, αλλά για ορισμένους ασθενείς αυτές έχουν περιορισμένα αποτελέσματα. Οι γαστρικές παρεμβάσεις έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν μεγάλη απώλεια βάρους για πολλούς ασθενείς, καθώς και αναστροφή του διαβήτη.