Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Biology, έδειξε ότι η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς έχει την ιδιότητα να σταματά την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε άλλους ιστούς.

Η καψαϊκίνη, το αλκαλοειδές που είναι υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στις καυτερές πιπεριές μπορεί να προσφέρει οφέλη στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ παίζει ρόλο και στη μακροπρόθεσμη πρόληψη του καρκίνου. Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η καψαϊκίνη επιβράδυνε δραματικά τον πολλαπλασιασμό καλλιεργημένων κυττάρων από όγκους προστάτη. Η καταπολέμηση του καρκίνου δεν είναι  όμως το μόνο όφελος από την κατανάλωση καυτερών πιπεριών, όπως αναφέρεται στο Medical Daily.

Καταπραΰνουν τους πονοκεφάλους: Η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των αθροιστικών πονοκεφάλων, των ημικρανιών και των πονοκεφάλων λόγω ιγμορίτιδας. Ο λόγος είναι ότι μπλοκάρει την ουσία Ρ, ένα νευροπεπτίδιο που στέλνει σημάδια πόνου στον εγκέφαλο. Το ρινικό σπρέι καψαϊκίνης μουδιάζει το τρίδυμο νεύρο από όπου ξεκινούν οι ημικρανίες και οι ισχυροί πονοκέφαλοι.

Δρουν ενάντια στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ομάδα αυτοάνοσων ασθενειών που αφορούν κυρίως στην ελκώδη κολίτιδα και στην νόσο του Crohn): Η καψαϊκίνη μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η ένωση βοηθά τον οργανισμό να σκοτώνει τα βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), προλαμβάνοντας τα έλκη στο στομάχι.

Καταπολεμούν τις  φλεγμονές: Οι καυτερές πιπεριές έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η καψαϊκίνη αποτελεί πιθανή θεραπεία για την αρθρίτιδα, την ψωρίαση και τη διαβητική νευροπάθεια, επειδή δεσμεύει την ουσία Ρ, η οποία σχετίζεται με φλεγμονώδεις διεργασίες.

Προλαμβάνουν την ιγμορίτιδα: Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της καψαϊκίνης μπορούν να καταπολεμήσουν τις χρόνιες λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων. Οι καυτερές πιπεριές πιπεριές προκαλούν εκκρίσεις που βοηθούν την αραίωση της ρινικής βλέννας και μειώνουν τη ρινική συμφόρηση.

Βοηθά στο αδυνάτισμα: Η καψαϊκίνη είναι θερμογενετικός παράγοντας που αυξάνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας καύσης θερμίδων και λίπους.