Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μετά το 2030 και μέχρι τα μέσα του αιώνα οι θάνατοι που θα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή θα αυξηθούν (250.000 επιπλέον κάθε χρόνο) και οι 15.000 από αυτούς θα προκαλούνται από καύσωνες που θα αφορούν κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τροφή: Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρεί από το ρύζι θρεπτικά συστατικά, πράγμα που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στη σωστή ανάπτυξη εκατομμυρίων παιδιών κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Ελονοσία: Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας θα ευνοήσει την ενδημία του κουνουπιού που είναι φορέας της ελονοσίας ακόμα και στα πιο ψυχρά και παγωμένα κλίματα της βόρειας Ευρώπης. Προβλέπεται ότι εξαιτίας της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, ο Aedes albopictus (το ασιατικό κουνούπι τίγρης, υπεύθυνο για τη μετάδοση του Ζίκα και του δάγκειου πυρετού, μεταξύ άλλων) και ο Anopheles (το κουνούπι-φορέας της ελονοσίας) σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να ενδημούν ακόμα και στη Βόρεια Ευρώπη.

Λοιμώξεις: Ο ιός είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η αύξηση της θερμοκρασίας βοήθησε τους πληθυσμούς των κουνουπιών του γένους Culex, που είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου, να μεγαλώσουν δραματικά και να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Τα μολυσμένα κουνούπια επηρεάζουν πλέον τη ζωή 700 εκατομμυρίων ατόμων, σε παγκόσμια βάση. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα και ο ιός Tσικουνγκούνια, που προκαλεί πολύ έντονους πόνους στις αρθρώσεις (μέχρι τώρα εντοπιζόταν μόνο στις τροπικές χώρες).

Καιρικά φαινόμενα: Οι όλο και συχνότεροι καύσωνες επιβαρύνουν όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα και προκαλούν θανάτους. Η μολυσμένη ατμόσφαιρα ευθύνεται επίσης για θανατηφόρες παθήσεις, η επιμήκυνση της περιόδου της γύρης στα φυτά πυροδοτεί αλλεργίες και άσθμα. Υπάρχουν ακόμα οι θάνατοι από ακραία φαινόμενα (όπως πλημμύρες), ξηρασία, μείωση αποθεμάτων πόσιμου νερού, πτώση της παραγωγικότητας σε αγροτικές περιοχές, συρρίκνωση της βιοποικιλότητας, αλλαγές στις καλλιέργειες.