Οι ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος αποτελούν δύο απόλυτα επιτυχημένες επεμβάσεις, οι οποίες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με αρθρίτιδα. Στηρίζονται στην τέλεια τοποθέτηση και τη σωστή επιλογή των καλύτερων εμφυτευμάτων με στόχο τη μακρόχρονη επιβίωση της νέας άρθρωσης. Ο συνδυασμός των τεχνικών ελάχιστης παρέμβασης με τα πρωτόκολλα ταχείας αποθεραπείας, προσφέρει στον ασθενή μία ανώδυνη εμπειρία χειρουργείου, βραχεία νοσηλεία 24 ωρών και ταχεία επάνοδο στις δραστηριότητες του με γνώμονα το άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Τα πρωτόκολλα ταχείας αποθεραπείας αντικατοπτρίζουν μία ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς και όχι μόνο της παθολογίας της συγκεκριμένης άρθρωσης, στηριζόμενα στη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων για την παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας. Επιτυγχάνουν ταχύτερη λειτουργική αποκατάσταση, μειωμένη νοσηρότητα και επιπλοκές, βραχύτερη νοσηλεία και ανάρρωση, αυξημένη ικανοποίηση και –ως δευτερογενές μόνο όφελος – μειωμένα νοσοκομειακά έξοδα. Στηρίζονται σε τρεις ισάξιους πυλώνες: προηγμένη διεγχειρητική αναισθησία και περιεγχειρητική αναλγησία από τον αναισθησιολόγο, σωστή χειρουργική τεχνική από το χειρουργό και εντατική φυσικοθεραπεία από το φυσικοθεραπευτή.

Οι τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης συνίστανται στην όσο γίνεται μικρότερη καταστροφή των ιστών-μυών της χειρουργούμενης περιοχής με προφανές κέρδος τη μείωση του μετεγχειρητικού άλγους και της αιμορραγίας και τη δημιουργία μικρότερου «αποτυπώματος» του χειρουργού στον ασθενή. Υπάρχουν περισσότερες της μίας επιλογές χειρουργικής προσπέλασης για την αρθροπλαστική ισχίου (π.χ. πρόσθια, οπίσθια) και αντιστοίχως του γόνατος, και ο έμπειρος χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη ανάλογα με την πάθηση και τις ανάγκες του ασθενούς. Η ψηφιακή υποβοήθηση με τη χρήση μικρών, εύχρηστων, αναλώσιμων πλέον, υπολογιστικών συστημάτων, προσφέρει τη δυνατότητα της αυξημένης ακρίβειας μέσα από τις χειρουργικές αυτές τεχνικές.

Η μακρόχρονη συνεργασία, η εξειδίκευση και η πλούσια εμπειρία της χειρουργικής ομάδας αποτελούμενης από το χειρουργό, τον αναισθησιολόγο, τους συνεργάτες ιατρούς, τους φυσικοθεραπευτές και το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, εγγυώνται τη σωστή εφαρμογή στην κλινική πράξη κάθε μεθόδου. Η σημασία της προσωπικής σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται ανάμεσα στον ασθενή και το θεράποντα χειρουργό, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα, πολύ σημαντικό για σωστή ψυχολογία του ασθενούς, η οποία πλέον διεθνώς θεωρείται καθοριστική για την άριστη έκβαση μίας χειρουργικής επέμβασης.

Αναστάσιος Λιλικάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου και Γόνατος, Ευρωκλινική Αθηνών. Σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και μετεκπαιδεύτηκε στην επανορθωτική χειρουργική του ισχίου και του γόνατος στο Cambridge, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ορθοπαιδική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Cardiff. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενσωματώνοντας όλες τις καινοτόμες επιστημονικές εξελίξεις της χειρουργικής του ισχίου και του γόνατος, στην καθημερινή ιατρική πρακτική.
www.hipkneesurgery.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επανορθωτική Χειρουργική Ισχίου και Γόνατος, Ευρωκλινική Αθηνών