Το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία μετά από ένα ξέσπασμα κρουσμάτων ιλαράς.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης καλύπτει ορισμένες περιοχές στο Μπρούκλιν, όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να εμβολιαστούν – σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν (πέρα από την ιλαρά) να αντιμετωπίσουν πρόστιμο.

Υπήρξαν 285 κρούσματα στην περιοχή από τις 30 Σεπτεμβρίου. Από αυτούς που μολύνθηκαν με τον ιό, τα 246 ήταν παιδιά, δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Υγείας της Νέας Υόρκης, Oxiris Barbot. Είναι η μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς στην αμερικανική μητρόπολη από το 1991.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως πνευμονία και εγκεφαλικό οίδημα.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, η κ. Barbot δήλωσε ότι από τις 285 αναφερθείσες περιπτώσεις, 21 άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και πέντε έχουν νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από τον ιό.

Σύμφωνα με τις εντολές της πολιτείας, κάθε άτομο που ζει στις πληγείσες περιοχές του Μπρούκλιν και δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να ανοσοποιηθεί εντός 48 ωρών. Οι γονείς των παιδιών ηλικίας άνω των έξι μηνών πρέπει να τα εμβολιάσουν ή να παρουσιάσουν αποδείξεις ανοσοποίησης (ότι έχουν κάνει το εμβόλιο ή ότι έχουν νοσήσει στο παρελθόν).

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλω όλοι να καταλάβουν πόσο σοβαρή είναι αυτή η επιδημία και πόσο γρήγορα εξαπλώνεται. Το βασικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι όλο αυτό είναι κάτι που τώρα έχει γίνει ακόμα πιο επείγον».

Τον Μάρτιο, μια κομητεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από επιδημία ιλαράς. Με μια δραστική απόφαση, η κομητεία Ρόκλαντ, βόρεια της Νέας Υόρκης, απαγόρευσε την κυκλοφορία μη εμβολιασμένων παιδιών σε δημόσιους χώρους, μετά την επιβεβαίωση 153 κρουσμάτων ιλαράς. Τα κρούσματα επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό στην υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα της κομητείας.