Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε καλά τι μας προκαλεί άγχος: τα οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα, οι εξετάσεις, οι προσωπικές σχέσεις. Όμως υπάρχουν και άλλοι, πιο υπόγειοι παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα στρες χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Ύπνος
Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο της απόδοσής του. Αυτό, μας κάνει να είμαστε πιο ευάλωτοι στο άγχος. Οι περισσότεροι χρειαζόμαστε 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να μην αισθανόμαστε εκνευρισμένοι, με έλλειψη συγκέντρωσης, κουρασμένοι και φυσικά νυσταγμένοι.

Δεν βλέπουμε πράσινο
Έχει αποδειχθεί ότι η ενασχόληση με τη Φύση μειώνει τα επίπεδα στρες. Το νοσοκομείο NYU Langone Health εφαρμόζει κηπουρική θεραπεία (φύτευση και περιποίηση λουλουδιών) στους ασθενείς του, για να βελτιωθεί η διάθεσή τους και να μειωθεί το άγχος τους. Η προσθήκη της κηπουρικής στο πρόγραμμά σας μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, όπως έχουν δείξει έρευνες.

Καθόμαστε πολύ
Ίσως νομίζετε ότι η επιστροφή στο σπίτι και το άραγμα στον καναπέ θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα, αλλά το πολύ καθισιό προκαλεί στρες. Οι καθιστικές συμπεριφορές συνδέονται μεγαλύτερες πιθανότητες άγχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health. Μια επίσκεψη στο γυμναστήριο ή ένας μεγάλος περίπατος θα σας γεμίσει ενδορφίνες και θα σας χαλαρώσει πραγματικά.

Δεν μας βλέπει ο ήλιος
Το φως και το σκοτάδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πώς αισθανόμαστε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπράουν ανακάλυψαν μια διαδρομή που συνδέει φωτοευαίσθητα κύτταρα με τη διάθεσή μας. Το φυσικό φως συνδέεται επίσης με τη δημιουργία σεροτονίνης, τον νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με αισθήματα ευεξίας και χαράς.

Δεν πίνουμε αρκετό νερό
Η μέτρια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και συνδέεται με χειρότερη διάθεση. Πιείτε ένα ποτήρι παραπάνω, για να είστε σίγουροι, ειδικά όταν έχετε ασκηθεί ή ιδρώσει υπερβολικά.

Το σπίτι μας είναι ακατάστατο
Οι γυναίκες που ζουν σε ένα σπίτι που είναι ακατάστατο εμφάνισαν μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης, της επονομαζόμενης και «ορμόνης του στρες». Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται την ακαταστασία ως ανολοκλήρωτη δουλειά και αυτό εκλαμβάνεται ως αδυναμία και λόγος άγχους.