Οι κουρτίνες, που χωρίζουν τα κρεβάτια των ασθενών σε πολλά νοσοκομεία, ναι μεν προστατεύουν την ιδιωτικότητα τους, ίσως όμως να απειλούν την υγεία τους αφού συχνά είναι φορείς ανθεκτικών βακτηρίων που μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν τους ασθενείς.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, στο Άμστερνταμ.

Τα δείγματα της μελέτης ελήφθησαν από έξι κέντρα κλινικής περίθαλψης του Μίσιγκαν. Συγκεντρώθηκαν 1.500 δείγματα από κουρτίνες σε 625 θαλάμους, αρχικά κατά την εισαγωγή ασθενών και μετά περιοδικά, μέχρι και έξι μήνες αργότερα, εφόσον επρόκειτο για παρατεταμένη νοσηλεία. Τα δείγματα ελήφθησαν από την άκρη των κουρτινών, εκεί όπου οι άνθρωποι τις αγγίζουν συχνότερα. Στις κουρτίνες των νοσοκομείων εντοπίστηκαν πολυανθεκτικά βακτήρια σε αναλογία μεγαλύτερη από μία στις πέντε.

Το αποτέλεσμα δηλαδή έδειξε ότι το 22% των δειγμάτων αυτών ήταν θετικά σε πολυανθεκτικά βακτήρια. Σημαντικό είναι και το εύρημα ότι πολύ συχνά οι ασθενείς ήταν φορείς του ίδιου βακτηρίου με αυτό που εντοπίσθηκε στην κουρτίνα που είχαν δίπλα τους.

Η Λόνα Μόντι, γιατρός και ερευνήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία από τους συντάκτες της έρευνας δήλωσε ότι «αυτοί οι παθογόνοι παράγοντες μπορούν να επιβιώνουν πάνω σ’ αυτές τις κουρτίνες και να μεταφέρονται σε άλλες επιφάνειες και στους ασθενείς. Καθώς αυτές οι κουρτίνες χρησιμοποιούνται παντού, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως το νοσοκομειακό περιβάλλον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση παθογόνων βακτηριδίων. Πολύ συχνά οι κουρτίνες αγγίζονται με βρόμικα χέρια και το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι κουρτίνες αυτές είναι δύσκολο να απολυμανθούν. Οι πρακτικές ποικίλουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όμως συχνά οι κουρτίνες αυτές αλλάζουν κάθε έξι μήνες ή όταν είναι φανερά βρόμικες».

Οι ερευνητές πιστεύουν πως είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν οι κουρτίνες αυτές αποτελούν πραγματικά πηγή βακτηριακής μόλυνσης για τους ασθενείς.