Ένα από τα τελευταία τρεντ στην γυμναστική, την ευεξία, την ομορφιά αλλά και στην θεραπεία κάποιων ασθενειών, είναι οι θάλαμοι κρυοθεραπείας με θερμοκρασία -128οC μέχρι -180οC, προκειμένου να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, την σφριγηλότητα του δέρματος, την καλή διάθεση, την απώλεια κιλών κ.α. Η Ντέμι Μουρ και η Mαρία Μενούνος αποκάλυψαν ότι αποτελεί το κύριο μυστικό της σιλουέτας τους, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο, την τοποθέτησε στο σπίτι του. 

Πρώτα από όλα να δούμε πως λειτουργεί. Ο ενδιαφερόμενος μένει μόνο με τα εσώρουχα ή το μαγιό, φοράει κάλτσες και γάντια, βγάζει κοσμήματα και piercing (οποιοδήποτε μέταλλο θα παγώσει σε υπερβολικό βαθμό) και στη συνέχεια στέκεται σε έναν όρθιο θάλαμο με το κεφάλι να μένει απ’ έξω.

Η κρυοσάουνα ή ολόσωμη κρυοθεραπεία λειτουργεί με υγρό άζωτο, το οποίο κατά την διάρκεια της συνεδρίας αεριοποιείται και μειώνει την θερμοκρασία του δέρματος από την θερμοκρασία δωματίου στους -1°C σε 60 δευτερόλεπτα ή λιγότερο και την διατηρεί στα επίπεδα αυτά, για 1:30 έως 3 λεπτά. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συνεδρία είναι πολύ σύντομη (από 1,5 έως 3 λεπτά), το επιφανειακό στρώμα του δέρματος είναι το μόνο που έχει ψυχθεί, ενώ η θερμοκρασία των εσωτερικών ζωτικών οργάνων και του μυικού ιστού παραμένει η ίδια.

Η «ολόσωμη κρυοθεραπεία»,  σύμφωνα με τον Patrick Vignona, φυσιοθεραπευτή στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής της Νέας Υόρκης, ο οποίος συχνά συστήνει στους ασθενείς του να επισκεφτούν εγκαταστάσεις ολόσωμης κρυοθεραπείας, είναι πολύ αποτελεσματική. «Οι θάλαμοι κρυοθεραπείας παραπλανούν το σώμα και το κάνουν να νομίζει ότι βρίσκεται σε περιβάλλον που απειλείται η ζωή του», λέει ο Vignona. Αυτό κάνει το σώμα να παράγει τις λεγόμενες «πρωτεΐνες παγωμένου σοκ», ο ρόλος των οποίων είναι να βοηθούν τον οργανισμό να επιβιώσει σε πολικές συνθήκες.

Οι υποστηρικτές της κρυοθεραπείας πιστεύουν ότι αυτές οι πρωτεΐνες συνδέονται με την ενίσχυση της παραγωγής αμινοξέων και ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ιστών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Ο στόχος αυτών των ενώσεων είναι να αποτρέψουν την παρακμή των μυών και των ιστών.

Τα πρώτα αποτελέσματα της συνεδρίας μπορούν να διαπιστωθούν στα πρώτα 5-10 λεπτά μετά τη διαδικασία, καθώς φεύγει η κούραση και ανεβαίνει η διάθεση. Μετά τις πρώτες 3 με 4 συνεδρίες, τα υπόλοιπα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και το δέρμα γίνεται σφριγηλό, οι πόνοι έχουν αρχίσει να υποχωρούν και η κινητικότητα του σώματος μας εχει βελτιωθεί.

Η επιστήμη όμως δεν φαίνεται να έχει καταλήξει. Σε μια έρευνα του 2018 που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, όταν οι άνδρες υποβλήθηκαν σε κρυοθεραπεία ολόκληρου του σώματος (WBC), έκαναν παγόλουτρα ή τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, μετά από έναν μαραθώνιο, η ολόσωμη κρυοθεραπεία ήταν λιγότερο αποτελεσματική ως προς τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και τον περιορισμό του πόνου. Επίσης, ούτε το WBC ούτε το παγόλουτρο βελτίωσαν τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, εκτός από μία ένωση που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το φαινόμενο placebo είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι χρήστες της κρυοθεραπείας ισχυρίζονται πως τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι τόσο θεαματικά.