Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς που αναφέρθηκαν παγκοσμίως κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 είναι τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα προσωρινά δεδομένα υποδεικνύουν μια «σαφή τάση», με όλες τις περιοχές του κόσμου να αντιμετωπίζουν ξεσπάσματα της ασθένειας. Η Αφρική γνώρισε την πιο δραματική άνοδο στα κρούσματα – 700%. Ο Οργανισμός προειδοποίησε επίσης ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι, δεδομένου ότι μόνο μία στις 10 περιπτώσεις ιλαράς παγκοσμίως αναφέρεται.
Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ιογενής ασθένεια που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων των πνευμόνων και του εγκεφάλου.
Η Ουκρανία, η Μαδαγασκάρη και η Ινδία έχουν πληγεί περισσότερο από τη νόσο, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Από τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ιλαρά μόνο στη Μαδαγασκάρη. Ξεσπάσματα της ασθένειας εμφανίστηκαν επίσης στη Βραζιλία, το Πακιστάν και την Υεμένη, «προκαλώντας πολλούς θανάτους, κυρίως μικρών παιδιών». Επίσης, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, όπως οι ΗΠΑ και η Ταϊλάνδη.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η ασθένεια είναι απολύτως δυνατόν να προληφθεί με τα σωστά εμβόλια, αλλά η παγκόσμια κάλυψη του πρώτου σταδίου ανοσοποίησης «έχει σταματήσει» στο 85%, ποσοστό «πολύ μικρότερο από το 95% που απαιτείται για την πρόληψη ξεσπασμάτων της ασθένειας».
Αν και είναι ένας από τους πιο μολυσματικούς ιούς, αυτός της ιλαράς δεν έχει μεταλλαχθεί, ώστε να έχει γίνει ξαφνικά πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει εντελώς ανθρώπινες αιτίες. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι – η φτώχεια και η παραπληροφόρηση.
Στις φτωχότερες χώρες εμβολιάζονται λιγότερα άτομα και ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι ευάλωτο στον ιό. Αυτό δημιουργεί το περιβάλλον για ένα ξέσπασμα της ασθένειας – αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Κιργιζιστάν και η Μαδαγασκάρη.
Ωστόσο, σε πλούσιες χώρες με φαινομενικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού βλέπουμε επίσης τα κρούσματα να αυξάνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι επιλέγουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, εξαιτίας της διάδοσης ανακριβών και ψευδών δημοσιεύσεων στα social media από θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία είναι προσωρινά και ο ΠΟΥ λέει ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι πολύ υψηλότερα. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ιλαρά δεν είναι ακίνδυνη: Σκοτώνει περίπου 100.000 άτομα, κυρίως παιδιά, κάθε χρόνο.