Ακόμα και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συμφωνεί με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβής.

Αλλά πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος; Και για τι ποσότητες μιλάμε;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης τους, διαπίστωσαν ότι 2.609 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους:

– Η κατανάλωση τριών φετών μπέικον την ημέρα αντί για μία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 20%

– Για κάθε 10.000 άτομα στη μελέτη που έτρωγαν 21 γραμμάρια ημερησίως κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου

– Για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια την ημέρα, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 48

Τα 76 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος ισοδυναμούν με περίπου μισό φιλέτο. Μια φέτα ζαμπόν ή μπέικον είναι περίπου 23 γραμμάρια.

Πόσο είναι πάρα πολύ;
Δεν είναι ξεκάθαρο. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι όσο περισσότερο κρέας τρώμε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος και προφανώς ισχύει και το αντίστροφο – όσο λιγότερο τρώμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσουμε καρκίνο του εντέρου.

Φυσικά, υπάρχουν και οφέλη από το κόκκινο κρέας, όπως η πρόσληψη σιδήρου και πρωτεϊνών, για παράδειγμα. Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε κρέας και να είναι υγιείς.

Το επεξεργασμένο κρέας τροποποιείται για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ή να αλλάξει τη γεύση του – οι κύριες μέθοδοι είναι το κάπνισμα, τα μπαχαρικά ή η προσθήκη αλατιού ή συντηρητικών. Θεωρείται ότι οι χημικές ουσίες που εμπλέκονται στην επεξεργασία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να δημιουργήσει καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Όταν πρόκειται για κόκκινο κρέας, όπως το μοσχαρίσιο, το αρνί και το χοιρινό, πιστεύεται ότι μία από τις πρωτεΐνες του (που δίνει το κόκκινο χρώμα τους) μπορεί να βλάψει το έντερο όταν διασπάται στον οργανισμό μας. Αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως τη σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology.