Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι υπέγραψαν ηλεκτρονικά ένα αίτημα που ζητάει από τα McDonald’s να εντάξουν στο μενού τους στις ΗΠΑ ένα μπέργκερ χωρίς… κρέας ή ζωικά παράγωγα.

Ενώ η διάσημη αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού έχει ποικίλες επιλογές για χορτοφάγους σε όλο τον κόσμο, δεν έχει ακόμη προσφέρει ένα φυτικό μπέργκερ στις ΗΠΑ, όπως το «Impossible Whopper» των Burger King, το χορτοφαγικό μπέργκερ που δοκιμάζεται επί του παρόντος σε επιλεγμένα καταστήματα του Μισούρι .

Η Kathy Freston, η οποία ξεκίνησε μια ενημερωμένη έκδοση ενός ηλεκτρονικού αιτηματος που δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια, λέει ότι θέλει να φέρει μια «θετική αλλαγή στην Αμερική με μια επιλογή μπέργκερ χωρίς κρέας στο McDonald’s».

«Η υγιεινή ζωή πρέπει να έχει να κάνει με την πρόοδο, όχι με την τελειότητα», πρόσθεσε η χορτοφάγος ακτιβιστής «και αυτό είναι ένα εύκολο βήμα που θα μπορούσαν να κάνουν τα McDonald’s».

Ενώ η αίτηση δεν διευκρινίζει αν ζητάει ένα vegan μπέργκερ (μερικά χορτοφαγικά μπιφτέκια μπορεί να περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, για παράδειγμα), πολλοί από τους χιλιάδες υπογράφοντες προέτρεψαν τα McDonald’s να προσθέσουν ένα στο μενού τους στις ΗΠΑ.

«Ας έχουμε VEGAN ΜΠΕΡΓΚΕΡ στο McDonald’s!», έγραψε ένα άτομο, ενώ κάποιο άλλο κάλεσε την αλυσίδα να «συμβαδίσει με την εποχή».

Τον Δεκέμβριο πάντως, τα McDonald’s εισήγαγαν όντως ένα vegan μπέργκερ -που ονομάστηκε McVegan- στην έδρα της εταιρείας, το Σικάγο. Ωστόσο, παρά την ανώτερη αντιπρόεδρο της εταιρείας, Lucy Brady, που υποστήριξε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στις πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, η αλυσίδα δεν πρόκειται να εισαγάγει περαιτέρω επιλογές για vegan στα υπόλοιπα εστιατόρια των ΗΠΑ.

Στο ελληνικός μενού των McDonald’s πάντως, υπάρχουν επιλογές για όποιον δεν θέλει να φάει κρέας: υπάρχει το McVeggie, με μπιφτέκι λαχανικών, το Crispy Shrimp Burger με παναρισμένη γαρίδα και το Filet-o-Fish, με παναρισμένο φιλέτο βακαλάου.

Γενικά πάντως, δεν είμαστε σίγουροι γιατί κάποιος που δεν θέλει να φάει κρέας, θα πάει για φαγητό σε μια αλυσίδα εστιατορίων που έγινε διάσημη για τα μπέργκερ της…