Η Dana Weiser, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Texas Tech University, μαζί με την ομάδα της, διεξήγαγε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Personal Relationships, σχετικά με το τι σημαίνει απιστία στην πραγματικότητα. «Απιστία δεν είναι μόνο το σεξ. Είναι σίγουρα κι αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές απιστίας που ούτε καν φανταζόμαστε ότι μπορεί να χαρακτηριστούν από το ταίρι μας ως ανήθικη συμπεριφορά», τονίζει η ίδια. Όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων διαμόρφωσε τα ακόλουθα πέντε είδη απιστίας.
Σωματική απιστία
Είναι η πιο συνήθης μορφή απιστία. Το σεξ με άλλο άτομο οδηγεί πολύ συχνά σε χωρισμό και δύσκολα συγχωρείται από το έτερον ήμισυ, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί απόρροια προβλημάτων στην ίδια τη σχέση.
Συναισθηματική απιστία
Αν και πλατωνική, είναι πιο καταστροφική για τη σχέση από την σωματική απιστία. Όταν διαπιστώνεις ότι έχουν γεννηθεί μέσα σου συναισθήματα για το άλλο άτομο με το οποίο θέλεις να μοιράζεσαι σκέψεις, εμπειρίες, ανησυχίες, φόβους και καταστάσεις -πράγματα που μέχρι πρότινος τα επικοινωνούσες με τον/την σύντροφό σου, τότε δεν φλερτάρεις απλά, αλλά απατάς συναισθηματικά.
Ερωτική φαντασίωση
Tο να έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό, αρκεί να τις μοιράζεσαι με το ταίρι σου και να τις κάνετε μαζί. Το να φαντασιώνεσαι όμως κάποιον άλλο στις προσωπικές στιγμές σου, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Λήψη οικονομικών αποφάσεων
Το να αποκρύπτεις εσκεμμένα οικονομικά ζητήματα ή οικονομικές αποφάσεις που επηρεάζουν ή αφορούν και τους δυο σας, δείχνει ότι δεν σέβεσαι το άλλο σου μισό και ότι δρας πίσω από την πλάτη του. Η στάση αυτή μπορεί όχι μόνο να πληγώσει την άλλη πλευρά, αλλά και να προκαλέσει συναισθήματα ανασφάλειας, άγχους και φόβου για το μέλλον.
Κρυφή ζωή στα social media
Χωρίζεται σε δύο μορφές απιστίας: Η μία είναι όταν τσεκάρεις διαρκώς το κινητό σου, ενώ υποτίθεται ότι περνάς χρόνο με τον/την σύντροφό σου και η άλλη όταν κάνεις chat ή τσεκάρεις καθημερινά το προφίλ του/της πρώην.