Ακόμη μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε άλλες σημαντική έρευνες που δείχνουν ότι ο καφές έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ακόμα κι αν καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα και ακόμη και αν η γενετική τους προδιάθεση καθιστά αργή την επεξεργασία της καφεΐνης.

Η μελέτη εξέτασε 500.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τους οποίους 387.494 έπιναν καφέ. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που έπιναν δύο έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν περίπου 12% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από όσους δεν κατανάλωναν καφέ κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων που διήρκησε η μελέτη. Οι άνθρωποι που έπιναν έξι έως επτά φλιτζάνια ήταν 16% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν και οι άνθρωποι που έπιναν οκτώ ή περισσότερα φλιτζάνια ήταν περίπου 14% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν.

Δεν είχε σημασία αν ο καφές ήταν ντεκαφεϊνέ ή κανονικός, φίλτρου ή στιγμιαίος – όλοι ήταν ευεργετικοί, αν και η σύνδεση με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν ασθενέστερη για τον στιγμιαίο καφέ.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη άντλησε στοιχεία από τη μελέτη UK Biobank, μια διεξοδική ερευνητική πρωτοβουλία που συγκεντρώνει δεδομένα ακολουθώντας 500.000 ανθρώπους για τρεις δεκαετίες. Η ομάδα που μελετήθηκε ήταν κατά 54% γυναίκες και είχε μέση ηλικία τα 57 έτη.

Επειδή η γενετική κάποιων ανθρώπων κάνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης στον οργανισμό τους πιο αργό, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτό έκανε την κατανάλωση καφέ πιο επικίνδυνη. Αλλά αποδείχθηκε ότι ακόμη και αυτοί οι άνθρωποι αποκομίζουν τα ίδια οφέλη από την κατανάλωση καφέ.

Όπως συμβαίνει με όλες τις μελέτες παρατήρησης, η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο καφές είναι η αιτία του μειωμένου κινδύνου θανάτου. Μπορεί απλά να πει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν νωρίς. Αλλά όχι μόνο είναι μια πολύ μεγάλη μελέτη που κατέδειξε σημαντικά ευρήματα, είναι μία ακόμη από τις πολλές που δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός για την υγεία.