Αμερικανοί ερευνητές προτείνουν σε όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και μπαίνουν σε πειρασμό να ανάψουν τσιγάρο, να μυρίσουν ένα άρωμα που τους προκαλεί αίσθημα ευχαρίστησης και θα δουν την επιθυμία τους να μειώνεται αμέσως. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας στο Journal of Abnormal Psychology οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η λύση αυτή μπορεί να έχει μεν μεσοπρόθεσμο αποτελέσματα, μπορεί όμως να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο Δρ Michael Sayette, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί πως «ενώ είναι μεγάλα τα ποσοστά αυτών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κόψουν το κάπνισμα, ελάχιστες στρατηγικές έχουν ως στόχο την ανακούφιση του καπνιστή από την ακατανίκητη επιθυμία για ένα τσιγάρο. Χρησιμοποιώντας όμως ευχάριστες μυρωδιές για να αποσπάσουμε την προσοχή του καπνιστή ανοίγουμε νέους δρόμους στην καταπολέμηση της επιθυμίας για τσιγάρο».

Η έρευνα έγινε σε 232 καπνιστές, 18 έως 55 ετών, που δεν προσπαθούσαν να διακόψουν και δεν χρησιμοποιούσαν υποκατάστατο νικοτίνης. Σε σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επιθυμία για τσιγάρο μειωνόταν κατά 23% όταν οι καπνιστές μύριζαν ευχάριστα αρώματα, όπως σοκολάτα, μήλο, λεμόνι, βανίλια, μέντα.

Ο Δρ Sayette δήλωσε ότι η χρήση ευχάριστων οσμών για την διακοπή του καπνίσματος είναι μια καινοτόμος μέθοδος για τη μείωση της επιθυμίας και πως τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα. Οι ευχάριστες οσμές μπορεί ενδεχομένως να δρουν αποσπώντας τους καπνιστές από σκέψεις για τη νικοτίνη, με αναμνήσεις που συνδέονται με τη μυρωδιά.

Όπως είπαν οι ερευνητές, ακόμα και με υποκατάστατα της νικοτίνης, η υποτροπή είναι κοινή. Περίπου οι μισοί από όσους προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, θα υποστούν υποτροπή εντός δεκαπενθημέρου. Μόνο το 4% των ατόμων που προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο, το κατάφεραν με επιτυχία μετά από ένα χρόνο.

Ο Δρ Sayette τόνισε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες προσεγγίσεις.