Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν τη μυρωδιά μιας επιληπτικής κρίσης.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ρεν ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρόπους πρόβλεψης του πότε οι άνθρωποι θα πάθουν επιληπτική κρίση. Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκπαιδευμένους σκύλους ή ηλεκτρονικά εργαλεία που εντοπίζουν την οσμή.

Τα σκυλιά έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι είναι σε θέση να εντοπίζουν μέσω της όσφρησης ασθένειες, μεταξύ των οποίων ορισμένα είδη καρκίνου, το Πάρκινσον, την ελονοσία και τον διαβήτη.

Η επιληψία προκαλείται από διαταραχές στα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο που προκαλούν τις κρίσεις. Η πάθηση μπορεί να είναι κληρονομική ή να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή στέρηση οξυγόνου κατά τη γέννηση.

Μερικοί άνθρωποι με επιληψία βοηθούνται ήδη από κατοικίδια ζώα: ένας σκύλος που κοιμάται στο υπνοδωμάτιο ενός παιδιού μπορεί να ειδοποιήσει τους γονείς του για μια επιληπτική κρίση στη μέση της νύχτας.

Η πρόσφατη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, εκπαίδευσε πέντε σκυλιά, ώστε να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του ιδρώτα που είχε ληφθεί από έναν ασθενή που είχε πάθει επιληπτική κρίση. Στη συνέχεια, δόθηκε στα σκυλιά η δυνατότητα επιλογής επτά δειγμάτων ιδρώτα που ελήφθησαν από άλλους ασθενείς, ενώ ήταν ήρεμοι, ασκούνταν ή είχαν επιληπτική κρίση.

Δύο από τα σκυλιά βρήκαν το σωστό δείγμα περίπου στα δύο τρίτα των δοκιμών, ενώ τα άλλα τρία ήταν 100% ακριβή στις επιλογές τους.

Η μελέτη αναφέρει: «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σαφή και αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς τον εντοπισμό μιας οσμής που σχετίζεται με την επιληπτική κρίση». Το επόμενο βήμα απαιτεί λεπτομερή χημική ανάλυση για τον προσδιορισμό των εμπλεκόμενων ενώσεων. Είναι επίσης άγνωστο πώς η επιληπτική κρίση οδηγεί σε αλλαγή στη μυρωδιά του ιδρώτα.

Η Δρ Amelie Catala, από το Πανεπιστήμιο της Ρεν, δήλωσε: «Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες αλλά είναι πιθανό η αλλαγή της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο να προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που τελικά προκαλούν την οσμή ή ότι θα συνδέεται με το άγχος ή οτιδήποτε άλλο – όλες οι υποθέσεις πρέπει να εξεταστούν».