Ο καρδιακός μας ρυθμός σε κατάσταση χαλάρωσης φαίνεται ότι είναι ενδεικτικός της υγείας μας: μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες με καρδιακό ρυθμό 75 κτύπων ανά λεπτό είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, παρόλο που ο ρυθμός βρίσκεται μέσα στο φυσιολογικό εύρος των 50 έως 100 κτύπων ανά λεπτό.

Αυτή η αύξηση του κινδύνου ίσχυε τόσο για θάνατο που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, όσο και για θάνατο από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Κάθε επιπρόσθετος καρδιακός παλμός ανά λεπτό αύξανε τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου κατά 3% και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 2%.

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι γιατροί ίσως πρέπει να προσέξουν περισσότερο τον καρδιακό ρυθμό σε χαλάρωση ενός ατόμου, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης Δρ Vincent Bufalino. Μια σταδιακή αύξηση του καρδιακού ρυθμού θα μπορούσε να σημαίνει επερχόμενα προβλήματα για την υγεία της καρδιάς σας.

«Δεν θα είχατε σκεφτεί ότι θα έχει αυτόν τον αντίκτυπο η μεταβολή του καρδιακού ρυθμού σας», δήλωσε ο Δρ Bufalino, αν και υποστήριξε ότι είναι κάπως τραβηγμένο να θεωρήσουμε τον καρδιακό ρυθμό ως έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς. Αντίθετα, ένας αυξανόμενος καρδιακός ρυθμός είναι πιθανώς ένα καμπανάκι για άλλους καθιερωμένους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, εξήγησε.

Για τη μελέτη αυτή, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Salim Bary Barywani, από την Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, παρακολούθησαν περίπου 800 άνδρες που γεννήθηκαν το 1943 και ζούσαν στη Σουηδία. Το 1993, αυτοί οι άνδρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία τους και υποβλήθηκαν σε ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις που περιελάμβαναν τη μέτρηση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση χαλάρωσης. Ο καρδιακός ρυθμός τους μετρήθηκε και πάλι το 2003 και το 2014 για όσους ήταν ακόμη ζωντανοί και πρόθυμοι να συμμετάσχουν.

Κατά τη διάρκεια της 21ετούς περιόδου, περίπου το 15% της αρχικής ομάδας ανδρών πέθανε πριν από τα 71α γενέθλιά τους, ενώ περίπου το 30% εμφάνισε καρδιαγγειακές παθήσεις, ανέφεραν οι ερευνητές. Ένας καρδιακός ρυθμός 75 παλμών το λεπτό ή υψηλότερος το 1993 συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής νόσου κατά τα επόμενα έτη, σε σύγκριση με καρδιακό ρυθμό 55 παλμών ή χαμηλότερο, όπως έδειξαν τα ευρήματα.

Ταυτόχρονα, ένας καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μεταξύ 50 και 60 παλμών το λεπτό συσχετίστηκε με 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των ηλικιών 60 και 70, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Heart.

Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό μπορούν να τον βελτιώσουν με περισσότερη αερόβια άσκηση, δήλωσε ο Bufalino. Θα έπρεπε επίσης να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τη διαχείριση άλλων παραγόντων κινδύνου για την υγεία της καρδιάς όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.