Η κατανάλωση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε καφέ, φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Πανεπιστημίου της Χαέν στην Ισπανία διαπίστωσε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν από τον κίνδυνο εμφάνισης μεταεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού επειδή περιέχουν φαινολικά οξέα.

Τα φαινολικά οξέα βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των μούρων, των εσπεριδοειδών, της βρώμης και του ρυζιού. Βρίσκονται επίσης στο κόκκινο κρασί.

Για τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Γλασκώβη, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ φαινολικών οξέων και καρκίνου του μαστού σε 11.028 γυναίκες. Εξετάστηκε η λήψη φαινολικών οξέων για μια μέση περίοδο 12 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές εντόπισαν 101 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Για να διαπιστωθεί πόσο φαινολικά οξέα καταναλώνουν, οι γυναίκες κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο συχνά έτρωγαν 136 διαφορετικά είδη διατροφής μέσω ερωτηματολογίου. Αυτό στη συνέχεια συγκρίθηκε με μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για το πόσο πλούσιο σε φαινολικά οξέα είναι κάθε τρόφιμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο υδροξυκινναμικό οξύ, μια φυσική μορφή φαινολικού οξέος, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 62%. Αλλά από τους διάφορους τύπους υδροξυκινναμικών οξέων, ήταν ειδικά τα χλωρογενικά οξέα –που βρίσκονται στον καφέ, τα φρούτα και τα λαχανικά- τα οποία βρέθηκε να έχουν το ισχυρότερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου: Οι γυναίκες που τα κατανάλωναν είχαν 65% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

«Η υψηλότερη πρόσληψη υδροξυκινναμικών οξέων και ειδικά χλωρογενικών οξέων -που υπάρχουν στον καφέ, τα φρούτα και τα λαχανικά- συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μεταεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η Susannah Brown, επικεφαλής στον τομέα ερμηνείας ερευνών στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, περιέγραψε τη μελέτη ως «ενδιαφέρουσα», εξηγώντας ότι «επιβεβαιώνει περαιτέρω τη σημασία της κατανάλωσης μιας διατροφής υψηλής σε περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά για την πρόληψη του καρκίνου».