Η ώρα της ημέρας που τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την ευημερία σας, όσο και το φαγητό που καταναλώνετε, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτό θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για όσους υποφέρουν από jet lag μετά από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και για τους εργαζόμενους που κάνουν τακτικά διαφορετικές βάρδιες.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Cell, ονομάτισαν την ινσουλίνη ως το κύριο σήμα που βοηθά το ρολόι του σώματος να αναγνωρίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για φαγητό. Οι επιστήμονες σκιαγραφούν πώς η απελευθέρωση της ορμόνης ενώ τρώμε πυροδοτεί τη διέγερση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «περίοδος», η οποία επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό των κυττάρων του σώματος.

Επομένως, όταν ένα άτομο τρώει σε μια ασυνήθιστη ώρα της ημέρας, αυτό αναγκάζει το ρολόι του σώματος να διαταραχθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για την υγεία του, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η νέα διαπίστωση για τον ρόλο της ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κακής υγείας που προκαλείται από την αναταραχή του ρολογιού του σώματος.

Εξηγούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε τρώγοντας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, είτε με τη συνταγογράφηση φαρμάκων που στοχεύουν στην ινσουλίνη σε όσους τα χρειάζονται.

Για τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ομάδα του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας MRC του Κέμπριτζ και του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια έτρωγαν σε ώρες που συνήθως ξεκουράζονταν, ο κιρκάδιος ρυθμός τους διαταρασσόταν.

«Στην καρδιά αυτών των κυτταρικών ρολογιών υπάρχει ένα πολύπλοκο σύνολο μορίων των οποίων η αλληλεπίδραση παρέχει ακριβή 24ωρη μέτρηση», εξήγησε ο Δρ John O’Neill, ερευνητής στο MRC: «Αυτό που δείξαμε με αυτήν τη μελέτη είναι ότι η ινσουλίνη, που απελευθερώνεται όταν τρώμε, μπορεί να λειτουργήσει ως σήμα για τον χρονισμό των κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα μας».

Ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος καθορίζει πολλές συμπεριφορές, όπως το πότε να ετοιμαστεί το σώμα για ύπνο, πότε χρειάζεται τροφή, τα επίπεδα ορμονών και την ανταπόκρισή του στα φάρμακα.