Ένα νεφρό που προερχόταν από δότη παραδόθηκε στους χειρουργούς που ήταν έτοιμοι να κάνουν τη μεταμόσχευση σε νοσοκομείο των ΗΠΑ μέσω… drone, για πρώτη φορά στον κόσμο.

Η πτήση απαιτούσε ένα ειδικά σχεδιασμένο drone το οποίο ήταν σε θέση όχι μόνο να πετάει και να πλοηγείται, αλλά και  να συντηρεί και να παρακολουθεί το όργανο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια πιστεύεται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ακόμη μακρύτερες παρόμοιες πτήσεις.

Ο παραλήπτης του νεφρού, ένας 44χρονος από τη Βαλτιμόρη, περίμενε οκτώ χρόνια για τη μεταμόσχευση. Για την ασυνήθιστη μέθοδο παράδοσης του μοσχεύματος δήλωσε: «Όλο αυτό είναι εκπληκτικό. Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα περνούσε καν από το μυαλό μας».

Σύμφωνα με το United Network for Sharing Organ, την οργάνωση που διαχειρίζεται τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στις ΗΠΑ, το 2018 υπήρχαν σχεδόν 114.000 άνθρωποι στις λίστες αναμονής, ενώ το 1,5% των οργάνων δεν κατάφερνε να φτάσει στον προορισμό του εγκαίρως και σχεδόν το 4% καθυστέρησε δύο ώρες ή περισσότερο.

«Η παράδοση ενός οργάνου για μεταμόσχευση από έναν δότη σε έναν ασθενή είναι ένα ιερό καθήκον με πολλά κινούμενα μέρη. Είναι κρίσιμο να βρούμε τρόπους να το κάνουμε ακόμη καλύτερα», δήλωσε ο Δρ Joseph Scalea, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ένας από τους χειρουργούς που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση. «Ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των χειρουργών, των μηχανικών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, των ειδικών στη προμηθειών οργάνων, των πιλότων, των νοσοκόμων και τελικά του ασθενούς, μπορέσαμε να κάνουμε μια πρωτοποριακή προσπάθεια».

Το ταξίδι των περίπου πέντε χιλιομέτρων απαιτούσε τη χρήση νέας, εξειδικευμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικά διαμορφωμένου κινητήρα ικανού να μεταφέρει το πρόσθετο βάρος του οργάνου, των καμερών και των οργάνων παρακολούθησης, αλλά και συστήματα επικοινωνιών και ασφάλειας για την πτήση πάνω από αστική, πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το drone διέθετε επίσης αλεξίπτωτο για την περίπτωση βλάβης του αεροσκάφους.

«Υπήρχε τεράστια πίεση, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα άτομο που περιμένει αυτό το όργανο, αλλά ήταν επίσης ένα ιδιαίτερο προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της κρίσιμης αποστολής», δήλωσε ο Matthew Scassero, μέλος της ομάδας μηχανικών από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.