Εκατομμύρια ηλικιωμένοι έχουν μια μορφή άνοιας που έχει διαγνωσθεί εσφαλμένα ως νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η πάθηση –επικρατούσα μεταιχμιακή TDP-43 εγκεφαλοπάθεια ή LATE, από τα αρχικά της στα αγγλικά- έχει παρόμοια συμπτώματα με το Αλτσχάιμερ, αλλά είναι μια ξεχωριστή ασθένεια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain.

Αυτό, μπορεί εν μέρει να εξηγήσει γιατί μέχρι στιγμής έχει αποτύχει η θεραπεία της άνοιας. Η άνοια δεν είναι μια μόνο ασθένεια, αλλά η ονομασία ενός συνόλου συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας και η νόσος του Αλτσχάιμερ θεωρείται η πιο κοινή και πιο μελετημένη.

Όμως, έως και το ένα τρίτο των ασθενών με Αλτσχάιμερ μπορεί στην πραγματικότητα να υποφέρουν από LATE, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ερευνητών, αν και οι δύο μορφές άνοιας μπορούν και να συνυπάρχουν. Η LATE φαίνεται να επηρεάζει τους μεγαλύτερους από τους ηλικιωμένους -άτομα άνω των 80 ετών- σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε στοιχεία από χιλιάδες νεκροψίες.

Ένας στους πέντε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα φάνηκε ότι είχε αυτήν τη μορφή άνοιας, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της δημόσια υγεία είναι σημαντικές, όπως λένε οι ερευνητές. Σε αντίθεση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τείνει να προκαλεί μια πιο σταδιακή απώλεια μνήμης, πιστεύουν.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την άνοια. Τα σημάδια της μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθούν στον εγκέφαλο μετά θάνατον.

Η LATE φαίνεται να συνδέεται με τη συσσώρευση της πρωτεΐνης TDP-43 στον εγκέφαλο, ενώ η νόσος του Αλτσχάιμερ συνδέεται με δύο άλλες πρωτεΐνες του εγκεφάλου – τις β-αμυλοειδείς και τις Τau.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια θεραπεία για άνοια, αλλά με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους και αιτίες της νόσου, ο στόχος έχει αποδειχθεί δύσκολος. Οι δοκιμές των φαρμάκων για τη μείωση της συγκέντρωσης στον εγκέφαλο των πρωτεϊνών που πιστεύεται ότι προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν αποτύχει. Δεν έχουν υπάρξει αποτελεσματικές νέες θεραπείες και ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια ανεύρεσης νέων φαρμάκων.

Όμως η καλύτερη κατανόηση της LATE θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, λένε οι ερευνητές. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Pete Nelson, από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι υπήρχε, αλλά την αναγνωρίζουμε για πρώτη φορά. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν -είναι ένας τρόπος για να πάθει κάποιος άνοια- αλλά υπάρχουν και διάφορες άλλες ασθένειες που την προκαλούν. Αυτή η ασθένεια που ονομάζουμε LATE είναι μία από τις πιο συνηθισμένες».

Άλλοι ειδικοί χαιρέτισαν τη νέα μελέτη ως την πιο σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για την άνοια εδώ και χρόνια.