Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν είναι πλέον σε θέση να διοχετεύει ικανή ποσότητα αίματος στο υπόλοιπο σώμα. Τα όργανα δεν λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, γεγονός που τους προκαλεί βλάβη και τα εμποδίζει να λειτουργήσουν σωστά. Ο ασθενής εκδηλώνει συμπτώματα όπως κούραση, δύσπνοια και πρήξιμο των άκρων. Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με τον καιρό. Οι γιατροί όμως ανησυχούν και για την επιδείνωση στην οποία μπορεί να συμβάλει η λήψη φαρμάκων για άλλες παθήσεις. Κάποια από αυτά δημιουργούν κατακράτηση υγρών στον οργανισμό και μειώνουν έτσι τη δράση των διουρητικών που χορηγούνται για την ανεπάρκεια. Άλλα πάλι περιέχουν πολύ αλάτι το οποίο αντενδείκνυται στους ασθενείς.

Η Αµερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) εξέδωσε ήδη οδηγίες για τα σκευάσματα τα οποία µπορεί να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Μερικά συνηθισμένα παυσίπονα, σκευάσματα για τις ιώσεις και φάρμακα για τις καούρες µπορεί να επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια. Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και µε φάρμακα που χορηγούνται για παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς και µε «φυσικές» θεραπείες που µπορεί να αλληλεπιδράσουν µε τα φάρµακα που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της.

Σε αυτά που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια συμπεριλαμβάνονται αντιφλεγµονώδη, φάρµακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τον διαβήτη και την υπέρταση, για το κρυολόγημα, τις αρρυθμίες, τον καρκίνο, για νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήµατα, για το αναπνευστικό, για παθήσεις των µατιών, για ρευματικές παθήσεις, καθώς και για παθήσεις του ουροποιητικού. Ακόμη, πολλά συμπληρώματα και βότανα µπορεί να είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς µε καρδιακή ανεπάρκεια, διότι είτε περιέχουν εφέδρα που αυξάνει την αρτηριακή πίεση ή επεμβαίνουν στη δράση των φαρµάκων για την ανεπάρκεια.

Σύµφωνα µε την ιατρική επιθεώρηση «Circulation», οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είναι συνήθως άνθρωποι µεγάλης ηλικίας, οι οποίοι είναι πολυασθενείς και πρέπει να παίρνουν επτά ή περισσότερα φάρµακα ημερησίως, τα οποία χορηγούν διαφορετικοί γιατροί – πέρα από τα «φυσικά» σκευάσµατα και τα µη συνταγογραφούµενα προϊόντα που προµηθεύονται από µόνοι τους. Είναι, όµως, απαραίτητο να ενηµερώνεται αναλυτικά ο καρδιολόγος ώστε να αξιολογήσει ποια και κατά πόσο µπορεί να αλληλεπιδράσουν µε τα φάρµακα της ανεπάρκειας ή να επιδεινώσουν τη νόσο.