Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια επίμονη μορφή τενοντίτιδας, η οποία προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου και κυρίως του υπερακανθίου. Στην περιοχή που έχει τραυματιστεί ο τένοντας μπορεί να γίνει εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Οι εναποθέσεις αυτές, μπορεί να μην δημιουργήσουν ιδιαίτερα  συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτή η περίοδος είναι η περίοδος παραγωγής και διατήρησης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Συνήθως ξαφνικά, ξεκινά ένας πολύ έντονος πόνος που ακινητοποιεί τον ώμο και αναγκάζει τον άνθρωπο να διακόψει κάθε δραστηριότητα, στην προσπάθεια του να βρει ανακούφιση. Αυτή είναι η κρίση ασβεστοποιού τενοντίτιδας μια περίοδος πολύ επώδυνη και βασανιστική που ευτυχώς διαρκεί μόνο λίγες μέρες, συνήθως.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αυτή είναι και η λύση του προβλήματος, καθώς απορροφάται το ασβέστιο και κατόπιν επουλώνεται ο τένοντας. Μετά από ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το τελικό αποτέλεσμα είναι η πλήρης επάνοδος σε όλες τις δραστηριότητες. Αν και αυτή είναι η συνηθισμένη πορεία, μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις που τους αναγκάζουν να περιορίσουν την δραστηριότητα τους και τελικά να μην ζουν τη ζωή που αγαπούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αφαίρεση των εναποθέσεων ασβεστίου μπορεί να γίνει με μια μικρή επέμβαση που ονομάζεται αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μιας μικρής διάρκειας επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, μέσω μια οπής, επιτρέποντας στον χειρουργό με ακρίβεια να αφαιρέσει το ασβέστιο και να ελέγξει όλη την άρθρωση. Ο ασθενής φεύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην καθημερινότητα του άμεσα χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε ακινητοποίηση.

Η θεραπεία  συμπληρώνεται με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις που μπορεί ο ασθενής να ακολουθεί και μόνος του με τη συμβουλή ενός φυσικοθεραπευτή  για την σταδιακή επανένταξη του στην καθημερινότητα και στον αθλητισμό. Παρ’ όλο που η διάρκεια της πάθησης και η ένταση των συμπτωμάτων είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή, η ασβεστοποιός παραμένει μια καλοήθης κατάστασή η οποία θεραπεύεται πλήρως.

Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης
Ορθοπαιδικός, Πρόεδρος του Athens Shoulder Course, Διευθυντής της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ και Διευθυντής του Κέντρου Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου
www.shoulder.gr, e-mail: manosanton@gmail.com

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπαιδικός χειρουργός, Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Διευθυντής Κέντρου Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου, Πρόεδρος του “Athens Shoulder Course”