Μία θερμίδα δεν είναι μία θερμίδα, από εξαρτάται από την πηγή από την οποία προέρχεται. Επιστήμονες από το Σαν Φρανσίσκο απέδειξαν ότι για την υγεία μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το είδος της θερμίδας. Για παράδειγμα, άλλες είναι οι επιπτώσεις που έχουν οι θερμίδες του ψωμιού και άλλες των γλυκών. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα μελέτησαν την επίδραση του περιορισμού της ζάχαρης πάνω στο μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι ένα σύνολο διαταραχών που περιλαμβάνει υπέρταση, αυξημένη περίμετρο μέσης, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειωμένα επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης και αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύνδρομο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Obesity», συµµετείχαν παιδιά τα οποία ήταν παχύσαρκα και έπασχαν από τουλάχιστον µία ακόμη παράμετρο του µμεταβολικού συνδρόμου. Οι επιστήμονες υπέβαλαν τα παιδιά σε σειρά εξετάσεων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να ακολουθήσουν επί εννέα ημέρες ένα διαιτολόγιο που περιείχε κάθε είδους πρόχειρο φαγητό αλλά κανένα γλυκό.

Το διαιτολόγιο περιείχε ακόμη και τις αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών, όπως χοτ ντογκ, πίτσες και τηγανητές πατάτες, αλλά τα γλυκά είχαν αντικατασταθεί από άλλους υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά), ενώ οι συνολικές θερμίδες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είχαν παραμείνει σταθερά. Στο τέλος των εννέα ημερών η διαστολική αρτηριακή πίεση (ο µμεγάλος αριθμός στη µμέτρηση) των παιδιών είχε µμειωθεί κατά 5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), τα τριγλυκερίδιά τους είχαν µμειωθεί κατά 33 mg/dl και η κακή (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 mg/dl.

Το σάκχαρό τους είχε μειωθεί κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα ινσουλίνης κατά το ένα τρίτο. Το βάρος τους παρέμεινε ίδιο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν, κατά τους επιστήμονες, ότι η ζάχαρη είναι µεταβολικώς επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων ή των επιδράσεών της στο σωματικό βάρος, αλλά απλώς επειδή είναι ζάχαρη. Βέβαια, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, πολλά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν ζάχαρη, επομένως είναι δύσκολο να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή. Αλλά ακόμη κι έτσι, ο όποιος περιορισμός της ζάχαρης έχει µμεγάλα οφέλη για την υγεία.