Η πόλη του Ντένβερ των ΗΠΑ έθεσε σε δημοψήφισμα ουσιαστικά την αποποινικοποίηση της χρήσης «μαγικών» παραισθησιογόνων μανιταριών και οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ του μέτρου, με οριακή πλειοψηφία 50,6%. Το μέτρο υπαγορεύει στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές να μην «δαπανούν πόρους για την επιβολή ποινικών κυρώσεων» σε όσους έχουν στη κατοχή τους τα απαγορευμένα μανιτάρια για προσωπική χρήση.

Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια περιέχουν μια ψυχεδελική χημική ουσία, την ψιλοκυβίνη, η οποία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο των ΗΠΑ ανήκει στην ίδια ομάδα απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών με την ηρωίνη και το LSD.

Το Ντένβερ αποποινικοποίησε τη μαριχουάνα το 2005, πριν από την υπόλοιπη πολιτεία του Κολοράντο όπου ανήκει. Το δημοψήφισμα ήταν η πρώτη απόφαση στις ΗΠΑ για τα παραισθησιογόνα μανιτάρια που τίθεται σε ψηφοφορία του κοινού. Το ερώτημα επί της ουσία για τους ψηφοφόρους ήταν αν η προσωπική χρήση και κατοχή της ουσίας πρέπει να είναι η «χαμηλότερη προτεραιότητα των Αρχών επιβολής του νόμου» της πόλης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η ψιλοκυβίνη, όπως και όλες οι ουσίες που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, έχουν μεγάλες πιθανότητες κατάχρησης και δεν έχουν αποδεδειγμένη φαρμακευτική αξία. Ωστόσο, η οργάνωση Decriminalise Denver που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι ορισμένα παραισθησιογόνα μανιτάρια «μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας, της διαταραχής μετατραυματικού στρες και της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής.

Μια μελέτη το 2016, διαπίστωσε ότι ένα παραισθησιογόνο χημικό των παραισθησιογόνων μανιταριών είναι πολλά υποσχόμενο για τα άτομα με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η οργάνωση Decriminalise Denver υποστηρίζει ότι «Κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει στη φυλακή, να χάνει τα παιδιά του, τη δουλειά του και τα δικαιώματά του για τη χρήση ενός μανιταριού. Η σύλληψη είναι υπερβολικό μέτρο για κάτι με τόσο χαμηλό και διαχειρίσιμο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, σε σχέση με τα πιθανά οφέλη του».

Αρκετοί επιφανείς πολίτες του Ντένβερ αντιτίθονταν στο μέτρο, συμπεριλαμβανομένου του δήμαρχου Michael Hancock και της εισαγγελέως Beth McCann. Η κ. McCann δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα αυτήν τη χρονική στιγμή. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τις επιπτώσεις από τη χρήση μαριχουάνας και παρόλο που τα πράγματα πάνε καλά μέχρι τώρα, ακόμη προσπαθούμε να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο στους ανθρώπους του Ντένβερ».