Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν ενεργό άνθρακα, οι οποίες ισχυρίζονται ότι λευκαίνουν τα δόντια, είναι «τέχνασμα του μάρκετινγκ» που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών και να τους δημιουργήσει σημάδια, σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύεται στο British Dental Journal.

Οι συγκεκριμένες οδοντόκρεμες, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, συχνά δεν περιέχουν φθόριο για να προστατεύσουν τα δόντια και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους περί λεύκανσης, όπως λένε οι συγγραφείς. Το συχνό βούρτσισμα με αυτές μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό, προσθέτουν.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να πάνε στον οδοντίατρό τους για συμβουλές σχετικά με τη λεύκανση των δοντιών τους και λένε ότι είναι καλύτερο να επιμείνουμε στη χρήση μιας κανονικής οδοντόκρεμας με βάση το φθόριο.

Ο Δρ Joseph Greenwall-Cohen, συν-συγγραφέας της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι «όλο και περισσότερα καταστήματα πωλούν οδοντόκρεμες με βάση τον άνθρακα». Ωστόσο, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί που έκαναν οι διαφημίσεις των προϊόντων είχε διαπιστωθεί ότι δεν ήταν αποδεδειγμένοι, σύμφωνα με μια αναθεώρηση 50 προϊόντων το 2017.

Ορισμένες οδοντόκρεμες υποστήριζαν ότι ήταν «αντιβακτηριακές» ή «αντιμυκητιακές», ότι βοηθούσαν στη «λεύκανση των δοντιών» και ότι «μείωναν τη φθορά των δοντιών». Η αναθεώρηση αναφέρει ότι οι άνθρωποι βούρτσιζαν τακτικά τα δόντια τους με προϊόντα με βάση τον άνθρακα, με την ελπίδα ότι θα είχαν γρήγορα αποτελέσματα με χαμηλό κόστος.

Αλλά το συχνό βούρτσισμα με αυτά τα προϊόντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και σε πιο ευαίσθητα δόντια, ενώ πολύ λίγες από τις οδοντόκρεμες περιείχαν φθόριο, με αποτέλεσμα περιορισμένη προστασία από την τερηδόνα.

«Όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι οδοντόκρεμες πολύ συχνά από άτομα με σφραγίσματα, μπορεί να εισέλθει σε αυτά ο άνθρακας και να παγιδευτεί εκεί», δήλωσε ο Δρ Greenwall-Cohen: «Τα σωματίδια του άνθρακα μπορούν επίσης να παγιδευτούν στα ούλα και να τα ερεθίσουν».

Τόνισε επίσης ότι οι οδοντόκρεμες με άνθρακα και άλλα παρόμοια προϊόντα ήταν πιο λειαντικά από τις κανονικές οδοντόκρεμες, κάτι που ενέχει κίνδυνο για το σμάλτο και τα ούλα.