Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των γυναικών να διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων στις εκφράσεις του προσώπου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του χαπιού, οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές της διάθεσης, ναυτία και πονοκεφάλους, έχουν τεκμηριωθεί εδώ και καιρό. Έμφαση έχει δοθεί και στις επίπτωση που μπορεί να έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια στην ψυχική υγεία των γυναικών που τα χρησιμοποιούν.
Ενώ η σχέση μεταξύ των χαπιών και των προβλημάτων ψυχικής υγείας έχει τεθεί υπό έρευνα τα τελευταία χρόνια, είναι λιγότερο γνωστό πώς η συγκεκριμένη μορφή αντισύλληψης επηρεάζει την ικανότητα των γυναικών να διαβάζουν σύνθετες εκφράσεις του προσώπου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ στη Γερμανία πραγματοποίησαν μελέτη σε 95 υγιείς γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών για να ερευνήσουν το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience. Αν και η μελέτη διεξήχθη σε μια μικρή ομάδα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα για τις μελλοντικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα αντισυλληπτικά χάπια.
Από τις συμμετέχουσες, 42 δήλωσαν ότι παίρνουν το χάπι, ενώ οι υπόλοιπες 53 δήλωσαν ότι δεν το χρησιμοποιούν. Οι ερευνητές τους έδειξαν 37 ασπρόμαυρες εικόνες που εστίαζαν στην περιοχή γύρω από τα μάτια στο πρόσωπο διαφόρων ανθρώπων. Κάθε μία από τις εικόνες είχε τέσσερις ετικέτες, καθεμία εκ των οποίων περιέγραφε μια διαφορετική σύνθετη συναισθηματική έκφραση όπως «υπερηφάνεια» ή «περιφρόνηση». Οι τρεις ήταν παραπλανητικές, ενώ η μία ήταν η σωστή. Οι γυναίκες κλήθηκαν στη συνέχεια να επιλέξουν ποια ετικέτα θεωρούσαν ότι περιέγραφε καλύτερα την εικόνα, πιέζοντας το αντίστοιχο κουμπί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το αντισυλληπτικό χάπι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκρυπτογραφήσουν σωστά τις εκφράσεις του προσώπου που έβλεπαν από τις υπόλοιπες.
«Αν τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούσαν δραματικές διαταραχές στην αναγνώριση των συναισθημάτων, θα το είχαμε παρατηρήσει πιθανότατα στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με τις συντρόφους μας», δήλωσε ο Δρ Alexander Lischke, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Υποθέσαμε ότι αυτές οι διαταραχές θα ήταν πολύ λεπτές, έτσι έπρεπε να δοκιμάσουμε την αναγνώριση των συναισθημάτων από τις γυναίκες με έναν τρόπο που θα ήταν αρκετά ευαίσθητος ώστε να τις ανιχνεύσει. Ενώ οι δύο ομάδες ήταν εξίσου καλές στο να αναγνωρίσουν τις εύκολες εκφράσεις, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια ήταν λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν σωστά τις δύσκολες εκφράσεις».
Ο Δρ Lischke εξήγησε ότι καθώς το χάπι επηρεάζει τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης των γυναικών, ήταν λογικό η συγκεκριμένη μορφή αντισύλληψης να έχει αντίκτυπο στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν συναισθήματα.