Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, που συστήνονται για τον πόνο των αρθρώσεων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο British Medical Journal (BMJ) προέρχονται από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Σχεδόν ένας στους πέντε από τους 466.039 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι λάμβαναν γλυκοζαμίνη.

Οι χρήστες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακές και αρτηριακές νόσους ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από αυτές τις αιτίες. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ένα πιθανό όφελος, αλλά απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες σε χρονική έκταση και συμμετέχοντες μελέτες. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οφείλονται στο ότι οι χρήστες της γλυκοζαμίνης είναι γενικά πιο υγιείς, παρά στο ότι η ουσία η ίδια έχει άμεσο αποτέλεσμα, οι ειδικοί είναι προσεκτικοί.

Η γλυκοζαμίνη είναι μια φυσικά απαντώμενη ένωση που βρίσκεται στον χόνδρο των αρθρώσεων. Το σώμα παράγει τη δική του γλυκοζαμίνη, αλλά τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται μερικές φορές από άτομα που προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και άλλων προβλημάτων των αρθρώσεων.

Τα περισσότερα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης διατίθενται ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι ως φάρμακο. Το δραστικό συστατικό μπορεί να παρασκευαστεί συνθετικά ή να προέρχεται από τα κελύφη οστρακοειδών. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της γλυκοζαμίνης για πόνο στις αρθρώσεις είναι μεικτά και περιορισμένα.

Η σχέση που η συγκεκριμένη έρευνα προτείνει -για χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου- χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Η μελέτη στο BMJ ήταν παρατηρητική και δεν περιελάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη δόση της γλυκοζαμίνης ή τη διάρκεια της χρήσης της.

Η γλυκοζαμίνη πάντως συσχετίστηκε με 9% -22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τη μη χρήση της κατά τη διάρκεια των 10 ετών της μελέτης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να εξηγεί το προτεινόμενο όφελος, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να είναι σίγουροι.

Περιορισμένες είναι και οι μελέτες σχετικά με την ασφάλεια της γλυκοζαμίνης. Τα άτομα με αλλεργία στα οστρακοειδή δεν πρέπει να λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα διατροφής, ούτε οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Η γλυκοζαμίνη πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων.