Η Αλαμπάμα πέρασε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Ο νόμος περιλαμβάνει την απαγόρευση της έκτρωσης ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η πολιτειακή γερουσία των 35 εδρών της Αλαμπάμα κυριαρχείται από άνδρες και καμία από τις τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές της δεν το υποστήριξε. Το νομοσχέδιο ωστόσο υπογράφηκε από τη ρεπουμπλικάνα κυβερνήτη της Αλαμπάμα, Kay Ivey.

O νέος νόμος αναμένεται να μπλοκαριστεί στο δικαστήριο από τους πολέμιούς του, όμως ακριβώς αυτό προσπαθούν να επιτύχουν οι υποστηρικτές τους: κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι συντηρητικοί, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν τον νόμο του 1973 που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις.

Δεκαέξι άλλες πολιτείες επιδιώκουν να επιβάλουν νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την εφαρμογή νέων περιορισμών των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα. Ωστόσο, η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία και η υπόθεση πρόκειται να αναθεωρηθεί αργότερα.

Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου αναμένουν ότι θα χάσουν στα κατώτερα δικαστήρια, αλλά ελπίζουν ότι τελικά θα φτάσουν την υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Έχουν ενθαρρυνθεί από την προσθήκη δύο συντηρητικών δικαστών που ορίστηκαν από τον Πρόεδρο Donald Trump, των Neil Gorsuch και Brett Kavanaugh, οι οποίοι δίνουν στο εννεαμελές δικαστήριο πλειοψηφία στους συντηρητικούς.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γιατροί αντιμετωπίζουν 10 χρόνια φυλάκισης για την απόπειρα τερματισμού εγκυμοσύνης και 99 χρόνια αν πραγματοποιήσουν την επέμβαση. Αντιθέτως, η γυναίκα που κάνει έκτρωση δεν θα διώκεται ποινικά και επιτρέπεται η άμβλωση σε περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Η πολιτειακή γερουσία ενέκρινε το νόμο με 25 ψήφους υπέρ και έξι κατά, απορρίπτοντας τις απαλλαγές για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Σημειωτέον ότι όλοι όσοι ψήφισαν ήταν άνδρες.

Νωρίτερα φέτος οι κυβερνήτες τεσσάρων άλλων πολιτειών των ΗΠΑ -της Τζόρτζια, του Κεντάκυ, του Μισισιπή και του Οχάιο- υπέγραψαν νόμους που απαγορεύουν την έκτρωση, εάν μπορεί να εντοπιστεί εμβρυϊκός καρδιακός παλμός. Όσοι αντιτίθενται λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με απαγόρευση των αμβλώσεων, επειδή η καρδιακή δραστηριότητα σε ένα έμβρυο μπορεί να ανιχνευθεί ήδη από την έκτη εβδομάδα, προτού καν η γυναίκα γνωρίζει ότι είναι έγκυος.