Η Κίνα συμφώνησε να θέσει στις ελεγχόμενες ουσίες όλους τους τύπους του συνθετικού οπιοειδούς φεντανύλης, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Όλες οι ουσίες που σχετίζονται με την φαιντανύλη θα προστεθούν στον κατάλογο των ελεγχόμενων ναρκωτικών ουσιών της Κίνας από την 1η Μαΐου, ανέφεραν αξιωματούχοι της χώρας.

Το ισχυρό παυσίπονο, μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται στην Κίνα, προκαλεί τεράστια αύξηση του εθισμού στις ουσίες στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των θανάτων από παυσίπονα όπως η φαιντανύλη οδήγησε τον Πρόεδρο Donald Trump να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2017.

Η παραγωγή του φαρμάκου –που χρησιμοποιείται όμως και ως ναρκωτικό- από την Κίνα είναι από καιρό πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για όλες τις παραλλαγές της φαιντανύλης έχουν πλέον επιλυθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Liu Yuejin, αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής Ελέγχου Φαρμάκων της Κίνας.

Ο κ. Liu δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι η Κίνα ήταν η κύρια πηγή φεντανύλης «στερείται στοιχείων» και, αντ ‘αυτού, κατηγόρησε την κατάχρηση ιατρικών συνταγών στις ΗΠΑ για την αύξηση της ζήτησης της ουσίας. «Πιστεύουμε ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος παράγοντας για την κατάχρηση της φαιντανύλης εκεί», είπε και συμπλήρωσε: «Μερικοί άνθρωποι συνδέουν την κατανάλωση ναρκωτικών με την ελευθερία και την ατομικότητα. Αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα της φεντανύλης, έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν στο εσωτερικό της χώρας τους».

Η φαιντανύλη βρίσκεται ήδη στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών της Κίνας. Η επέκταση του καταλόγου σε όλες τις ουσίες που σχετίζονται με την φαιντανύλη έχει ως στόχο να σταματήσει η αλλαγή των τύπων από τους παράνομους διακινητές για να παρακάμπτουν τον νόμο.

Η φεντανύλη εκτιμάται ότι είναι 50 έως 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη και συνήθως εγκρίνεται στις ΗΠΑ για έντονο πόνο που προκύπτει σε περιπτώσεις όπως η θεραπεία για καρκίνο.

Οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η συνθετική ουσία πωλείται στο διαδίκτυο και αποστέλλεται ταχυδρομικά από την Κίνα και κατατάσσουν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την φαιντανύλη στην πιο επικίνδυνη κατηγορία ναρκωτικών.