Ο γάμος είναι βασικός παράγοντας για την ικανοποίησης που νιώθουμε από τη ζωή μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Μεγάλης Βρετανίας, δείχνει ότι η οικογενειακή κατάσταση ενός ατόμου κατατάσσεται μόνο κάτω από την καλή υγεία στους βασικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ευτυχείς.

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από μια ετήσια δημογραφική έρευνα για τη Μεγάλη Βρετανία, δείχνουν ότι ο γάμος έχει ξεπεράσει την οικονομική ευμάρεια στον κατάλογο των σημαντικότερων παραγόντων, όταν οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους.

Οι έγγαμοι άνθρωποι βαθμολόγησαν την ικανοποίησή τους από τη ζωή κατά 9,9% περισσότερο από τις χήρες και τους χήρους, και 8,8% υψηλότερα από ανθρώπους που είχαν χωρίσει. Ωστόσο, όσοι ήταν singles δήλωσαν ότι είναι κατά 0,2% πιο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι χωρισμένοι.

Συγκριτικά, μια αντίστοιχη έρευνα από το 2011-12, έδειξε ότι η εργασία ενός ατόμου κατατασσόταν πάνω από τον γάμο, ως παράγοντας ευτυχίας. Πέρυσι, τα στοιχεία του ONS έδειξαν ότι τα ποσοστά διαζυγίων στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 45 χρόνια.

Ωστόσο, αρκετές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είναι singles τείνουν να έχουν ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα, να είναι πιο fit και να επωφελούνται περισσότερο από τον χρόνο που περνούν μόνη τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο British Medical Journal, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν τακτική επαφή με 10 ή περισσότερους άλλους ανθρώπους ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το έκαναν και ότι οι άνθρωποι με λιγότερους φίλους ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι συνολικά από τη ζωή τους.

Η τελευταία μελέτη έδειξε επίσης ότι η ηλικία είναι το προσωπικό χαρακτηριστικό που συνδέεται άμεσα με την ευτυχία, με τους νεότερους να αναφέρουν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ευτυχία πέφτει στο κατώτατο σημείο της όταν οι άνθρωποι είναι στα 40 τους και αυξάνεται ξανά όταν οι άνθρωποι φτάνουν κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.