Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια εφαρμογή για smartphone, η οποία μπορεί να διαγνώσει τις μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, εκπέμποντας ένα ανεπαίσθητο ήχο και μεταφράζοντας που αυτός αντανακλάται πίσω.

Για να λειτουργήσει η εφαρμογή εκτός από το smartphone είναι απαραίτητο και ένα χάρτινο χωνί. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», η νέα εφαρμογή ανιχνεύει με ποσοστό ακρίβειας 85% κατά πόσο υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού.

Τα παιδιά πολύ συχνά εμφανίζουν ωτίτιδες, οι οποίες έχουν ασαφή συμπτώματα ή τα ίδια δεν είναι σε θέση να περιγράψουν τι είναι αυτό που τα ενοχλεί. Θα πρέπει λοιπόν, ο ίδιος ο γονέας να αποφασίσει αν και πότε πρέπει να πάει το παιδί του σε ειδικό.

Η εφαρμογή, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ εκπέμπει ένα συνεχόμενο ήχο διάρκειας μόλις 150 χιλιοστών του δευτερολέπτου μέσω του χάρτινου χωνιού, το οποίο τοποθετείται κοντά στο αυτί. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα ο ήχος που κανονικά θα δονούσε το τύμπανο, να ανακλάται πίσω απαράλλαχτος.

Η εφαρμογή, που χρησιμοποιεί ένα ειδικό αλγόριθμο για να «διαβάσει» τον ήχο, έχει ελεγχθεί σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 17 ετών και η κατά 85% διαγνωστική αποτελεσματικότητά της φανερώνεται από τη σύγκριση της με εξειδικευμένες ιατρικές μεθόδους όπως είναι το τυμπανόγραμμα. Μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τύπους χαρτιού και με διαφορετικά είδη smartphone.

Η καινοτομία της βρίσκεται στο ότι είναι εύκολη στη χρήση, οπότε μπορούν και οι ίδιοι οι γονείς να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά, ώστε να αποφασίσουν εάν το παιδί τους πρέπει να επισκεφθεί γιατρό. Η εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του έτους, προτού κυκλοφορήσει στην αγορά.