Όλο και περισσότεροι νέοι κάτω των 50 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με δύο μελέτες για την ασθένεια. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στους νέους παραμένει χαμηλός, οι μελέτες υπογράμμισαν την απότομη αύξηση των ποσοστών σε άτομα ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά λένε ότι η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν να είναι καθοριστικοί παράγοντες και ζητούν από τους γιατρούς να μην αγνοούν τα συμπτώματα εξαιτίας της μικρής ηλικίας ενός ασθενούς

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του εντέρου ξεκινούν στην ηλικία των 50 ετών, επειδή τα κρούσματα της νόσου είναι πολύ υψηλότερα μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου σε ηλικίες άνω των 50 ετών μειώνονται σε αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά αυξάνονται πλέον πιο απότομα μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών – και υπάρχουν προτάσεις, ειδικά στις ΗΠΑ, ώστε τα προσυμπτωματικά τεστ να ξεκινούν στα 45.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut, ολλανδοί ερευνητές ανέλυαν τις τάσεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 143 εκατομμύρια άτομα. Διαπιστώθηκε αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου μεταξύ 1990 και 2016 στις περισσότερες χώρες – με τη σημαντικότερη την αύξηση μεταξύ των ατόμων που βρισκόταν στη δεκαετία των 20 χρόνων τους: Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου αυξήθηκε από 0,8 σε 2,3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα σε ηλικίες άνω των 26 ετών – η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών (7,9% ετησίως) σημειώθηκε μεταξύ 2004 και 2016.

Ωστόσο, δεν υπήρξε αύξηση των θανάτων από καρκίνο του εντέρου για αυτή την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη. Μεταξύ των ατόμων στη δεκαετία των 30 ετών, τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου επίσης αυξήθηκαν – αλλά λιγότερο απότομα.

Οι ερευνητές, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus MC στο Ρότερνταμ, δήλωσαν ότι εάν συνεχίσει η τάση, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την ηλικία της προληπτικής εξέτασης.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Gastroenterology & Hepatology, φάνηκε να επιβεβαιώνει την τάση σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας. Διαπίστωσε αύξηση 1,8% στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και αύξηση κατά 1,4% των περιπτώσεων καρκίνου του ορθού σε άτομα κάτω των 50 ετών μεταξύ του 1995 και του 2014.

Κατά την ίδια περίοδο, υπήρξε μείωση στις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου κατά 1,2% στις ηλικίες άνω των 50 ετών.