Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία, το κάπνισμα είναι η πιο σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Οι θάνατοι από το κάπνισμα είναι 3/πλάσιοι από αυτούς των τροχαίων ατυχημάτων και αποτελούν το 30% όλων των θανάτων, το 85% του καρκίνου του πνεύμονα και το 83% των θανάτων από αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει υδρογονάθρακες από την πίσσα του τσιγάρου που καταπίνουν οι καπνιστές, πολλές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία και συνεργική δράση με άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως πχ. το αλκοόλ, αναπτύσσονται μηχανισμοί που προκαλούν καρκίνο κυρίως του πνεύμονα, αλλά και άλλων οργάνων όπως φάρυγγα, λάρυγγα, στοματικής κοιλότητας, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, ουροδόχου κύστης, μαστού.

Για όσους καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα τα νέα είναι πιο άσχημα αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ν.Τόμας του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας (American Thoracic Society) στο Ντάλας του Τέξας βρήκε ακόμα ότι οι καπνιστές ελαφριών τσιγάρων με φίλτρο έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους καπνιστές κανονικών τσιγάρων να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων ή από άλλη αιτία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα.

Εντωμεταξύ, μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που τον τελευταίο καιρό κερδίζουν συνεχώς έδαφος, μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του οργανισμού του ατμιστή να καταπολεμά τους ιούς, ιδίως της γρίπης. Στην ίδια έρευνα βρέθηκε ότι τα κανονικά τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει ένας καπνιστής από γρίπη, όμως η αύξηση του κινδύνου προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες από εκείνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.