Αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο – δεν έχει σημασία: με ό,τι μέσο και να ταξιδεύετε σας πιάνει ναυτία. Ιδού μερικοί τρόποι για να την καταπολεμήσετε.

Αποφύγετε τα χειρότερα
Μην ταξιδεύετε με ελικοφόρα αεροπλάνα, τα οποία τείνουν να έχουν περισσότερες αναταράξεις και να κάνουν πιο έντονους ελιγμούς από τα μεγαλύτερα με κινητήρες τζετ. Εάν είστε σε πλοίο, μείνετε προς το κέντρο, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση. Στο αυτοκίνητο, το χειρότερο μέρος για να καθίσετε είναι στο πίσω κάθισμα, επειδή είναι πιο δύσκολο να δείτε έξω.

Κρατήστε το βλέμμα σας στον ορίζοντα
Η καλύτερη εξήγηση για τη ναυτία είναι η θεωρία των αισθητηριακών συγκρούσεων – μια αναντιστοιχία μεταξύ του τι βλέπουν τα μάτια σας και των πληροφοριών σχετικά με την κίνηση που ανιχνεύονται από το σώμα σας. Αν μπορείτε να βλέπετε έξω και ειδικά τον ορίζοντα, είναι χρήσιμο: Όσο λιγότερες εξωτερικά ερεθίσματα έχετε, τόσο δυσκολότερο είναι να «λύσετε» αυτήν την αναντιστοιχία. Μην διαβάσετε και μην κοιτάζετε το τηλέφωνό σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι σας σταθερό: Δεν είναι πάντοτε προφανές, αλλά οι συνομιλίες δεν βοηθούν, διότι όταν μιλάμε, σχεδόν πάντα κινούμε και το κεφάλι μας. Η μουσική από την άλλη έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθάει, σε αντίθεση με τη νικοτίνη και το αλκοόλ.

Εστιάστε στην αναπνοή σας
Η ελεγχόμενη αναπνοή είναι περίπου εξίσου αποτελεσματική με ένα φάρμακο. Όταν κάνουμε εμετό, ανακλαστικά σταματάμε να αναπνέουμε – εάν εστιάζουμε στην αναπνοή μας και επιδιώκουμε να αναπνέουμε ρυθμικά, αυτό μπορεί να εμποδίσει τον εμετό. Προσπαθήστε να διατηρείτε την αναπνοή σας κανονική και συνεπής προτού ζαλιστείτε.

Εγκλιματιστείτε
Η πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη τακτική είναι αυτή της σταδιακής εξοικείωσης. Σύμφωνα με αυτήν, αυξάνετε την έκθεση στη ναυτία σε βήματα – κάνετε ένα μικρό ταξίδι και όταν νιώσετε ναυτία, σταματάτε, έπειτα συνεχίζετε για λίγο περισσότερο κτλ. Αυτό βοηθά τον εγκέφαλο να συνηθίσει στα αντικρουόμενα σήματα και να τα συμβιβάσει. Ωστόσο,  ακόμη και αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό για τη ναυτία που σας πιάνει στο αυτοκίνητο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα προφυλαχθείτε και από εκείνη που σας πιάνει στο πλοίο.

Πάρτε κάτι
Φυσικά, υπάρχει πάντα και η φαρμακευτική αγωγή. Η επιλογή τόσο του φαρμάκου όσο και της δόσης πρέπει να βασίζεται στη διάρκεια του ταξιδιού και στα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. Ο ταξιδιώτης που παίρνει δισκία για τη ναυτία θα πρέπει να αποφύγει να οδηγήσει ή να χειριστεί οποιαδήποτε επικίνδυνα μηχανήματα υπό την επήρεια αυτών των φαρμάκων. Για να είναι πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το ταξίδι.