Τα οφέλη του καφέ στην υγεία έχουν καταγραφεί εκτενώς, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν το παρακάνουμε, μπορεί να βλάψουμε την καρδιά μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 22%.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσαν αρχεία υγείας και διατροφικές συνήθειες 347.077 συμμετεχόντων μεταξύ 37 και 73 ετών. Επίσης, εξέτασαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη που διέθεταν μια συγκεκριμένη εκδοχή γονιδίου, που ονομάζεται CYP1A2, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταβολίζουν την καφεΐνη ταχύτερα από εκείνους χωρίς τη συγκεκριμένη εκδοχή.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν κατά 22% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η σχέση ήταν ανεξάρτητη από τη γενετική τους σύνθεση: με άλλα λόγια, τα άτομα με το γονίδιο που μεταβολίζει την καφεΐνη γρηγορότερα δεν ήταν σε θέση να πίνουν με ασφάλεια περισσότερους καφέδες.

Οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι ο καφές σε μεγάλες ποσότητες και τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να συνδέονται, επειδή η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αλλά είναι επίσης από τις παθήσεις που μπορούν να προληφθούν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι εάν πίνετε πολύ καφέ, μπορεί να νιώσετε δυσφορία, ευερεθιστότητα ή ίσως ακόμη και ναυτία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Elina Hyppönen, διευθύντρια του Australian Center for Precision Health. Η καφεΐνη βοηθά το σώμα σας να δουλεύει γρηγορότερα και πιο έντονα, αλλά είναι επίσης πιθανό να σας δείχνει ότι φτάνετε στα όριά σας».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές είναι κακός για την καρδιά μας, ωστόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που δεν έπιναν καθόλου καφέ – και όσοι έπιναν χωρίς καφεΐνη – είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων (11% και 7% υψηλότερα, αντίστοιχα) από όσους έπιναν ένα έως δύο φλιτζάνια ημέρα.

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη, αν καταναλώνεται με μέτρο. Μια αναθεώρηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology διαπίστωσε ότι τα επίπεδα πρόσληψης μέχρι 400 mg καφέ ημερησίως δεν σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία, για τους ενήλικες.