Ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να μας προστατεύσει από άγχος, λοιμώξεις και ασθένειες, όπως οι καρδιαγγγειακές παθήσεις, η νεφροπάθεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Ακόμη, αυξάνει την πνευματική διαύγεια και βελτιώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι περίπου ένα στα τρία άτομα υποφέρουν από αϋπνία σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης σχεδίασαν ένα νέο ένδυμα ύπνου, το Phyjama, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες που έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη στάση του σώματος, δηλαδή τους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καλά κοιμάται κάποιος.
Το ένδυμα έχει πέντε υφασμάτινα επιθέματα με αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι γύρω από την επένδυση του πάνω μέρους. Τα επιθέματα συνδέονται μεταξύ τους μέσω νημάτων τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με ένα μικροσκοπικό πίνακα που αποτελεί τμήμα ενός από τα κουμπιά της πιτζάμας.
Τέσσερις από τους αισθητήρες ανιχνεύουν την πίεση που ασκεί το κρεβάτι προς το σώμα του ανθρώπου που κοιμάται, για τον προσδιορισμό των κινήσεων και της θέσης ύπνου, ενώ ο πέμπτος αισθητήρας λαμβάνει πληροφορίες για τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, οι οποίοι μπορούν να καταδείξουν πόσο καλά κοιμάται κάποιος και να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας ενδεχόμενης διαταραχής του ύπνου.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να δείξει εάν κάποιος πάσχει από υπνική άπνοια, μια πάθηση κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων κλείνουν εν μέρει ή τελείως στη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας την αναπνοή.
Τα δεδομένα από τους αισθητήρες μεταδίδονται χωρίς σταματημό στον πίνακα του κυκλώματος και στη συνέχεια ο χρήστης ή ο γιατρός αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μέσω υπολογιστή, προσφέροντάς τους έτσι τη δυνατότητα αναζήτησης νέων, πρακτικών τρόπων για να κοιμηθεί κάποιος καλύτερα.
Οι πιτζάμες αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Αμερική περίπου σε δύο χρόνια, καθώς βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία εξέλιξης.