Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα που περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν γίνουν δύσκαμπτες, μπορεί να μεγαλώσει ο φόρτος εργασίας της καρδιάς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι υπήρχε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην δυσκαμψία των αρτηριών και την κατανάλωση καφέ.

Σε παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας είχε διαπιστωθεί ότι όταν η κατανάλωση υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Οι Αυστραλοί επιστήμονες υποστήριζαν ότι έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, ημερησίως, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 22%.

Μια νέα βρετανική έρευνα όμως του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σκλήρυνσης στις αρτηρίες και δεν επηρεάζει δυσμενώς το κυκλοφορικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ανεξάρτητα από την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται. Ακόμη και όσοι καταναλώνουν 25 φλιτζάνια ημερησίως, δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα καρδιάς λόγω αθηροσκλήρωσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 8.412 άτομα. Παράλληλα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως, αυτούς που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια και όσους έπιναν πάνω από τρία.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς εξετάσεις ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δημογραφικά στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, το ύψος κλπ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο καφέ, είναι πιο πιθανό να είναι άντρες, καπνιστές και τακτικοί χρήστες αλκοόλ. Επιπλέον, δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά στη σκλήρυνση των αρτηριών μεταξύ αυτών που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πάνω από πέντε φλιτζάνια ημερησίως (και έως 25).

«Το γεγονός ότι ο καφές έχει κατηγορηθεί για ποικίλα καρδιαγγειακά προβλήματα, μας εμποδίζει συχνά να τον απολαύσουμε. Η νέα έρευνα μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι» δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κένεθ Φάνγκ.