Μια μεγάλη μελέτη επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας, υποδεικνύοντας τον σημαντικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθένειας που συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους: Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30-35 διέτρεχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας από ό,τι τα άτομα με υγιές βάρος (18,5-25 ΔΜΣ).

Η μελέτη στα στοιχεία 2,8 εκατομμυρίων ενηλίκων έδειξε ότι ακόμη και ελαφρώς υπέρβαροι άνθρωποι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Γλασκώβη, έδειξε επίσης:

-Για όσους έχουν ΔΜΣ 35-40, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν σχεδόν εννέα φορές υψηλότερος και 12 φορές υψηλότερος για άπνοια ύπνου

-Τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ 40-45) ήταν 12 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και διέτρεχαν κίνδυνο άπνοιας ύπνου 22 φορές μεγαλύτερο

-Τα άτομα με ΔΜΣ 40-45 είχαν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, υψηλής αρτηριακής πίεσης και δυσλιπιδαιμίας (μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπών στο αίμα)

-Ένας ΔΜΣ 40-45 συνδέθηκε επίσης με 50% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

Υπολογίστε εδώ τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας και δείτε αν έχετε υγιές βάρος

Η συγγραφέας της μελέτης Christiane Haase δήλωσε: «Με τον αριθμό των παχύσαρκων ανθρώπων να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια –από 105 εκατομμύρια άτομα το 1975 στα 650 εκατομμύρια το 2016- τα ευρήματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το εάν οι άνθρωποι είχαν ήδη προβλήματα κατά την έναρξη της μελέτης. Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της μελέτης συνδέθηκε έντονα με την ανάπτυξη δυσλιπιδαιμίας, χρόνιας νεφρικής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία υγείας, θανάτου και ΔΜΣ από περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια ενήλικες μεταξύ Ιανουαρίου 2000 και Ιουλίου 2018 που συνδυάστηκαν με δεδομένα νοσοκομείων για την εκτίμηση του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αλλά οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματά τους βασίζονται στην παρατήρηση και επισημαίνουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους:

-οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ήδη επισκεφθεί τον γιατρό τους και είχε μετρηθεί το βάρος τους για κάποιον λόγο

-άλλοι παράγοντες που δεν είχαν μετρηθεί μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα