Κανείς δεν είπε ποτέ ότι ήταν εύκολο να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω για τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να το κάνουν και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουν ποιο είναι η σωστή τακτική για εκείνους. Κάθε άτομο πρέπει να βρει τη δική του, ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι λειτουργούν καλύτερα από άλλες. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να σας βοηθήσουμε να σταματήσετε το κάπνισμα, μια για πάντα.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα; Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία και κάθε τσιγάρο περιέχει περίπου 10 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης – ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει μέχρι και δύο χιλιοστόγραμμα μέσω του καπνίσματος. Μόλις κάποιος αρχίσει να καπνίζει τακτικά, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει εξαιτίας της επιθυμίας για νικοτίνη και μόνο. Αλλά το κάπνισμα είναι επίσης μια μαθησιακή συμπεριφορά που γίνεται συνήθεια. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί απλά να εγκαταλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος μπορούν γενικά να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες: συμβουλευτική, θεραπεία με φάρμακα, σταδιακή μείωση και κόψιμο-μαχαίρι.

Οι επιστημονικά αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος είναι οι παρακάτω, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ:

– Σύντομη φαρμακευτική βοήθεια και συμβουλές από γιατρό

– Ατομική, ομαδική ή τηλεφωνική συμβουλευτική

– Συμπεριφορική θεραπεία

– Προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης όπως ένα επιθέματα ή τσίχλες

Συνήθως, ο συνδυασμός των μεθόδων είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα «μαχαίρι», αποτυγχάνουν: Σύμφωνα με τις έρευνες, είναι ο λιγότερο επιτυχημένος τρόπος για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά την προετοιμασία για την απομάκρυνση από τη νικοτίνη, με το σταδιακό κάπνισμα λιγότερων τσιγάρων κάθε μέρα.

Ωστόσο, η απότομη διακοπή λειτουργεί για μερικούς, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine ζήτησε από περίπου 700 ανθρώπους είτε να μειώσουν σταδιακά το κάπνισμα κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων είτε να το κόψουν μαχαίρι σε καθορισμένη ημερομηνία. Και οι δύο ομάδες έλαβαν συμβουλευτική υποστήριξη συμβουλών, καθώς και θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το 49% των ατόμων της ομάδας που το έκοψε μαχαίρι δεν κάπνιζε, σε σύγκριση με το 39% των ατόμων της ομάδας που το σταμάτησε σταδιακά. Σε βάθος εξαμήνου, το 22% της ομάδας που το έκοψε μαχαίρι συνέχισε να μην καπνίζει, σε σχέση με το 15% της ομάδας που το διέκοψε σταδιακά.

Αν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα, καλό είναι να σιγουρευτείτε ότι είναι μια καλή περίοδος: Αν υπάρχει αστάθεια και υπερβολικό άγχος στη δουλειά και την προσωπική σας ζωή, για παράδειγμα, είναι λιγότερο πιθανό να τα καταφέρετε.