Είναι σχετικά γνωστό ότι τα μύρτιλα –ή μπλούμπερις, επί το… ελληνικότερον- κάνουν καλό στην υγεία μας. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει τα ευρήματά της στα αυξανόμενα στοιχεία ότι βελτιώσουν συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μπλούμπερις σε σκόνη την ημέρα για έξι μήνες βελτίωσε την αρτηριακή λειτουργία και τα επίπεδα χοληστερόλης σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω και είχαν μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 138 ενήλικες σε τρεις ομάδες: μία που κατανάλωνε το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού μπλούμπερις την ημέρα σε μορφή σκόνης, μία έτρωγε ½ φλιτζάνι ολόκληρα μπλούμπερις την ημέρα και μία που λάμβανε πλασίμπο – μια σκόνη που είχε γεύση ίδια με τη σκόνη μπλούμπερις της πρώτης ομάδας. Οι συμμετέχοντες έκαναν έπειτα εξετάσεις αίματος έτσι ώστε οι συντάκτες της μελέτης να αξιολογήσουν τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και την αρτηριακή τους πίεση, πριν από τη μελέτη και έξι μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν καλά νέα για τους λάτρεις των μπλούμπερις. «Η έρευνά μας έδειξε ότι ένα φλιτζάνι μπλούμπερις την ημέρα για έξι μήνες βελτίωσε το αγγειακό περιβάλλον, τη ροή του αίματος, την πλαστικότητα των αρτηριών και αύξησε τη συγκέντρωση των καλών λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, όπως η HDL, η οποία απομακρύνει δυνητικά επιβλαβή λίπη από την κυκλοφορία του αίματος και τις αρτηρίες», δήλωσε ο Peter Curtis, PhD, επικεφαλής της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Τα μπλούμπερις διαθέτουν φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυτικές ίνες, εξήγησε ο Δρ Curtis. «Αποδείξαμε ότι τα μπλούμπερις αύξησαν τη συγκέντρωση των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών που πιστεύεται ότι απομακρύνουν τα επιβλαβή λίπη από το αγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι πιθανό να συνέβαλε στη βελτιωμένη καρδιαγγειακή απόδοση», είπε. Τα μπλούμπερις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη χαλάρωση των ιστών που περιβάλλουν τις αρτηρίες – ένα ακόμη όφελος για την καρδιά μας. Πολύ ενδιαφέρον πάντως ήταν ότι η ομάδα που κατανάλωνε ½ φλιτζάνι μπλούμπερις, δεν είδε θεαματικά αποτελέσματα.