Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στις ΗΠΑ έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να προκαλέσει την απώλεια του στάτους «εξάλειψης της ιλαράς» της χώρας, όπως λένε οι ειδικοί των υγειονομικών υπηρεσιών.

Εξήντα νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμών κρουσμάτων για το έτος σε 971 περιπτώσεις σε 26 αμερικανικές πολιτείες – το υψηλότερο νούμερο από το 1994.

Το 2000, ανακοινώθηκε ότι η ασθένεια είχε ουσιαστικά εξαλειφθεί από τις ΗΠΑ το 2000. Όμως τα πρόσφατα κρούσματα, που έχουν αποδοθεί σε ξένους ταξιδιώτες που τη μεταδίδουν σε Αμερικανούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, φαίνεται να αλλάζουν την κατάσταση.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους: «Εάν αυτές οι εστίες μολύνσεων συνεχίσουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χάσουν το στάτους εξάλειψης της ιλαράς. Η απώλεια αυτή θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη χώρα και θα ακυρώσει τη σκληρή δουλειά που επιτελείται σε όλα τα επίπεδα δημόσιας υγείας. Ο στόχος εξάλειψης ιλαράς, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 1963 και ολοκληρώθηκε το 2000, ήταν ένα μνημειώδες έργο».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι κάποτε τα κρούσματα της μερικές φορές θανατηφόρας ασθένειας έφταναν στις ΗΠΑ κυμαίνονταν μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 400-500 θάνατοι και 48.000 άνθρωποι να χρειάζονται νοσηλεία.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατέθεσε σε νομοθετική επιτροπή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

«Θεωρώ ότι είναι ειρωνεία να έχουμε έναν από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που είναι γνωστός απέναντι σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια που διαθέτουμε», είπε «και να μην κάνουμε αυτό που θα μπορούσε να γίνει – δηλαδή να εξαλείψουμε τον ιό».

Ο φετινός απολογισμών των 971 κρουσμάτων σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη σπάσει το ρεκόρ του 1994 -963 κρούσματα- μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2019. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη τόσο άσχημα τα πράγματα όσο το 1992, όταν καταγράφηκαν περίπου 2.200 κρούσματα ιλαράς.