Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά όλο και αυξάνονται, θέτοντας κατά συνέπεια τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (BNF) σε περισσότερα από 6.000 παιδιά διαπίστωσε ότι το 32% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 70% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κοιμούνται λιγότερο από εννέα ώρες τη νύχτα, που είναι το ελάχιστο συνιστώμενο για την ηλικία τους.
Οι μισοί από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέφεραν επίσης ότι ξυπνούν τουλάχιστον μία φορά στη μέση της νύχτας.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένας στους δέκα μαθητές του Δημοτικού δεν έτρωγαν πρωινό. Αλλά και πολλά άλλα μπορεί να έχουν έλλειψη από βασικά θρεπτικά συστατικά, καθώς μόνο το 18% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταναλώνουν φρούτα ή λαχανικά στο πρώτο γεύμα της ημέρας.
Σχεδόν δύο στα τρία (59%) παιδιά του Γυμνασίου δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν μια συσκευή με οθόνη πριν από την ώρα του ύπνου, όπως και το 49% των παιδιών του Δημοτικού, οδηγώντας τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι μπορεί αυτό να φταίει για τον κακό ύπνο τους.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τα πρότυπα ύπνου περισσότερων από 1.500 ενηλίκων και διαπίστωσε ότι το 43% κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα, ενώ το 80% ανέφερε ότι ξυπνά τουλάχιστον μια φορά το βράδυ. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης ότι χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος συσκευής με οθόνη προτού πάνε για ύπνο.
Η Δρ Lucy Chambers του BNF, δήλωσε ότι ένας κακός ύπνος τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά σε ανθυγιεινές επιλογές για το φαγητό τους. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να αισθάνονται κουρασμένοι και ευερέθιστοι και ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διατροφικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων και όχι υγιεινών σνακ», εξήγησε. «Άλλες έρευνες έχουν τονίσει ότι η έλλειψη ύπνου και ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και υπέρτασης».