Επιστήμονες από την Κλινική Mayo στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι το γκρέιπφρουτ κυρίως, αλλά και ορισμένα άλλα εσπεριδοειδή όπως τα λάιμ και τα νεράντζια (ακόμη και σε μορφή μαρμελάδας ή γλυκού του κουταλιού), μπορεί να παρέμβουν στον τρόπο δράσης και απορρόφησης ορισμένων φαρμάκων και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το πρόβλημα προκύπτει από τη φουρανοκουμαρίνη που περιέχει το γκρέιπφρουτ, και η οποία παρεμβαίνει στη δράση του ενζύμου CYP3A4 που μεταβολίζει τα φάρμακα στο πεπτικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το λεπτό έντερο απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένει στον οργανισμό μεγαλύτερη ποσότητα των δραστικών ουσιών των φαρμάκων, με κίνδυνο οι ποσότητές τους να γίνουν τοξικές. Μια άλλη συνέπεια αυτής της αλληλεπίδρασης, λιγότερο σοβαρή μεν αλλά πολύ ενοχλητική, είναι πως η παρατεταμένη παραμονή των δραστικών ουσιών στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των πιθανών παρενεργειών. Για την αρνητική αυτή αλληλεπίδραση είναι αρκετό μόλις ένα ποτήρι χυμού την ημέρα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ομάδες φαρμάκων που καλό είναι να μην συνδυάζονται με την κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι οι στατίνες, που λαμβάνονται για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης ενώ και το αντιβιοτικό ερυθρομυκίνη, φαίνεται πως έχει πιο ισχυρή επίδραση όταν λαμβάνεται μαζί με το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές. Η υπερδοσολογία που προκαλείται όταν δεν μεταβολίζεται μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Μια άλλη ομάδα φαρμάκων είναι τα αντιπηκτικά. Κάποια από αυτά μάλιστα, όπως π.χ. η κλοπιδογρέλη, δεν γίνονται πιο ισχυρά όταν συνδυάζονται με το γκρέιπφρουτ αλλά αντίθετα μπορεί να μειωθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητά τους. Ο κατάλογος των φαρμάκων που δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με το γκρέιπφρουτ συμπεριλαμβάνει επίσης φάρμακα για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας-, φάρμακα για τον καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του αίματος καθώς και φάρμακα για τη ρύθμιση του θυρεοειδή.

Για αυτό, ρωτήστε το γιατρό σας εάν τα φάρμακα που παίρνετε αλληλοεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας συστήσει.