Είναι μια σύνδεση που πιθανώς λίγοι θα μπορούσαν να σκεφτούν, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.

Η διαπίστωση έρχεται μετά από έρευνα που εξέτασε αρχεία υγείας περίπου 62 εκατομμυρίων ασθενών. Από αυτούς, περίπου 488.000 είχαν κάνει αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας. Μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση, περίπου το 1% ανέπτυξε αργότερα την εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος αργότερα. Συγκριτικά, περίπου το 0,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν είχαν κάνει αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας αντιμετώπισαν την ίδια μοίρα.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο συνολικός κίνδυνος παρέμεινε χαμηλός, υπήρξε τριπλασιασμός των κρουσμάτων μεταξύ αυτών που είχαν αφαιρέσει τη σκωληκοειδίτιδά τους.

Με αυτή την τελευταία μελέτη, «διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αύξηση στον επιπολασμό της νόσου του Πάρκινσον σε ασθενείς που έχουν κάνει αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας, υποδηλώνοντας μια συσχέτιση μεταξύ τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Mohammed Sheriff από το Πανεπιστημίο του Κλίβελαντ.

Ο καθηγητής τόνισε βεβαίως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την επέμβαση, δεδομένου ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτιότητας, ούτε διευκρινίζει την ακριβή φύση της σύνδεσης μεταξύ των δύο.

«Σε αυτό το σημείο, είναι ασαφές αν είναι η λειτουργία της σκωληκοειδίτιδας ή η αφαίρεσή της που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον», ανέφερε. «Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στην έως σήμερα θεραπευτική πρακτική που είναι η χειρουργική αφαίρεσή της όταν υπάρχει πρόβλημα».

Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης δείξει μια σύνδεση μεταξύ σκωληκοειδίτιδας και νόσου του Πάρκινσον, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση: Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, Αμερικανοί ερευνητές που εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια Σουηδούς διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον κατά περίπου 20%.

Η ομάδα του Sherriff αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματά της έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα. Σημειώνει λοιπόν ότι ξεκαθαρίζεται ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας και κινδύνου για νόσου του Πάρκινσον και καλεί σε περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί ποια ακριβώς είναι αυτή.