Τα στροβοσκοπικά φώτα (πιο γνωστά ως «στρόμπο» – φώτα που αναβοσβήνουν και περιστρέφονται) στα μουσικά φεστιβάλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων, προειδοποίησαν ερευνητές. Η ολλανδική ερευνητική ομάδα τόνισε ότι ακόμη και άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με επιληψία μπορεί να επηρεαστούν.

Τη μελέτη τους προκάλεσε η περίπτωση ενός 20χρονου χωρίς ιστορικό επιληψίας, που κατέρρευσε ξαφνικά και έπαθε κρίση σε ένα φεστιβάλ.

Η επιληψία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Περίπου το 3% των ατόμων με επιληψία είναι φωτοευαίσθητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιληπτικές κρίσεις τους προκαλούνται από φώτα που αναβοσβήνουν, τρεμοπαίζουν ή ακολουθούν μοτίβα.

Οι Αρχές δημόσιας υγείας συνιστούν να διατηρούνται τα στροβοσκοπικά φώτα στα τέσσερα hertz (δηλαδή, τέσσερις αναλαμπές ανά δευτερόλεπτο) στα κλαμπ και τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, επειδή χρησιμοποιούν συχνά στροβοσκοπικά φώτα. Εξετάστηκαν τα στοιχεία για τους ανθρώπους που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη μεταξύ των 400.000 επισκεπτών σε 28 ημερήσια και νυχτερινά φεστιβάλ που έγιναν στις Κάτω Χώρες το 2015. Οι αριθμοί περιλάμβαναν 241.000 άτομα που εκτέθηκαν σε στροβοσκοπικά φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνολικά, 30 άτομα σε νυχτερινά φεστιβάλ με στροβοσκοπικά φώτα έπαθαν κρίση, σε σύγκριση με εννέα σε ημερήσια.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Newel Salet του Ιατρικού Κέντρου VU στο Άμστερνταμ, γράφοντας στο BMJ Open, δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το αν τα στροβοσκοπικά φώτα είναι αποκλειστικά υπεύθυνα ή αν συμβάλουν η στέρηση του ύπνου και η κατάχρηση ουσιών, η κατάλληλη ερμηνεία είναι ότι ο φωτισμός στα μεγάλα φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση σε κάποια άτομα».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν οποιονδήποτε με φωτοευαισθησία είτε να αποφεύγει τέτοια φεστιβάλ είτε να παίρνει προληπτικά μέτρα, όπως να έχουν κοιμηθεί αρκετά και να μην κάνουν χρήση ουσιών, να μην στέκονται κοντά στη σκηνή και να φεύγουν γρήγορα εάν αισθανθούν οτιδήποτε περίεργο.