Μερικές απλές αλλαγές στο μοτίβο ύπνου των ατόμων που συνήθως πέφτουν αργά στο κρεβάτι, θα μπορούσαν να τα κάνουν λιγότερο επιρρεπή στο στρες και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη.

Εκτός από τη χειρότερη πνευματική ευεξία, οι «κουκουβάγιες» μπορεί συχνά να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε τυπικά προγράμματα εργασίας ή σχολείου που δεν συγχρονίζονται με τα μοτίβα ύπνου που προτιμούν.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι είναι δυνατό για όσους τα εσωτερικά ρολόγια τους υπαγορεύουν να πηγαίνουν για ύπνο αργότερα από το συνηθισμένο και επίσης να ξυπνούν αργότερα, να τους αλλάξουν το πρόγραμμά τους μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 22 νυχτερινούς τύπους, οι οποίοι πήγαιναν για ύπνο στις 2:30 π.μ. και ξυπνούσαν στις 10:15 π.μ. κατά μέσο όρο, διαπίστωσε ότι τα οφέλη του να πηγαίνουν πιο νωρίς για ύπνο συμπεριλάμβαναν λιγότερα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για μια περίοδο τριών εβδομάδων, τους ζητήθηκε να μεταφέρουν πιο νωρίς την ώρα που πήγαιναν για ύπνο τους και ξυπνούσαν κατά δύο ή τρεις ώρες, διατηρώντας το πρόγραμμα αυτό τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Επίσης, τους ζητήθηκε να απολαμβάνουν τον πρωινό ήλιο, να τρώνε πρωινό αμέσως μετά το ξύπνημα, να τρώνε γεύμα την ίδια ώρα κάθε μέρα και δείπνο το αργότερο στις 19:00.

Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμινχαμ, του Σάρεϊ και το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep Medicine. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση των γνωστικών και σωματικών επιδόσεων το πρωί, ενώ το μέγιστο της απόδοσης μετατοπίστηκε από το βράδυ στο απόγευμα.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Bagshaw, από το Κέντρο Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Η ύπαρξη ενός “καθυστερημένου” μοτίβου ύπνου μας φέρνει σε σύγκρουση με τις τυπικές κοινωνικές δραστηριότητες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων – από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας έως φτωχότερη πνευματική ευεξία. Θέλαμε να δούμε αν υπάρχουν απλά πράγματα που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν στο σπίτι για να λύσουν το ζήτημα. Η προσπάθεια ήταν επιτυχής, επιτρέποντας κατά μέσο όρο στους ανθρώπους να κοιμούνται και να ξυπνούν περίπου δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι προηγουμένως».