Το να χρησιμοποιείτε αντηλιακό είναι ένα από τα πιο υγιεινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας. Ένα καλό αντηλιακό με ισχυρή προστασία UVA και UVB μπορεί να σας εμποδίσει να καείτε από τον ήλιο, να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης και φυσικά να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Όμως η υπόθεση δεν τελειώνει με το να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό – θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε και σωστά, πράγμα πιο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται. Ας δούμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη χρήση.

Περιμένετε να φτάσετε στην παραλία για να βάλετε αντηλιακό
Αν είστε ήδη με το μαγιό, όταν βάζετε αντηλιακό, ρισκάρετε να γυρίσετε στο σπίτι σαν… αστακός! Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά προτού εκτεθείτε στον ήλιο, επειδή αυτός είναι ο χρόνος που απαιτεί το δέρμα σας για να απορροφήσει τα προστατευτικά συστατικά.

Τσιγκουνεύεστε στην εφαρμογή του
Για να έχετε τον αναγραφόμενο δείκτη προστασίας SPF, δεν αρκεί μια μικρή ποσότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ λίγο αντηλιακό, αφήνοντας σημεία χωρίς επικάλυψη και συνολικά χαμηλότερο SPF.

Σας ξεφεύγουν σημαντικά σημεία
Είναι σημαντικό να εφαρμόσετε αντηλιακό σε όλες τις περιοχές του δέρματος που θα εκτεθούν στον ήλιο, αν και υπάρχουν μερικά σημεία που οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2019 στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων δεν έβαζε αντιηλιακό στα βλέφαρα: Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή το δέρμα στο βλεφάρου έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ανά μονάδα επιφάνειας.

Τα χείλη είναι μια άλλη περιοχή που συχνά παραλείπουμε και είναι επιρρεπής σε βλάβες, επειδή δεν έχουν πολύ μελανίνη – την προστατευτική χρωστική ουσία που δίνει απόχρωση στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μαςς. Το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος συνιστά να φοράτε ένα balm για τα χείλη ή ένα κραγιόν με SPF 15 ή μεγαλύτερο.

Δεν εφαρμόζετε εκ νέου αντηλιακό
Αρκετοί από εμάς ξεχνούν αν ξαναβάλουν αντηλιακό, όταν κάθονται με τις ώρες στον ήλιο. Όμως δεν είναι κάποιο μαγικό φίλτρο που σας προστατεύει για πάντα: ανανεώστε το τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, πιο συχνά αν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε.

Το ξεχνάτε όταν έχει συννεφιά
Ακόμη και αν έχει συννεφιά, το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι εκεί και επικίνδυνη για το δέρμα. Μην αμελείτε τη χρήση αντηλιακού, ειδικά στην παραλία, ασχέτως αν έχει ήλιο ή όχι.