Τα παιδιά των οποίων οι γονείς παίρνουν διαζύγιο είναι πιο πιθανό να πάρουν κιλά σε σχέση με εκείνα των οποίων οι γονείς μένουν μαζί, λένε οι ερευνητές. Η αύξηση του βάρους είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στα παιδιά των οποίων οι γονείς χωρίζουν προτού φτάσουν τα έξι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Πολιτικής Επιστήμης του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία για 7.574 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002. Η μελέτη αναφέρει διάφορους λόγους για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να πάρουν βάρος μετά από ένα διαζύγιο, τόσο οικονομικούς όσο και μη οικονομικούς.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

– λιγότερα χρήματα στα χωριστά νοικοκυριά για φρέσκα φρούτα και λαχανικά

– οι γονείς πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες, μένοντας με λιγότερο χρόνο για να προετοιμάσουν θρεπτικά γεύματα

– λιγότερα χρήματα για εξωσχολικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού

– οι γονείς έχουν λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να δημιουργήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους

– συναισθηματικά προβλήματα οδηγούν τους γονείς να ταΐζουν υπερβολικά τα παιδιά τους και τα παιδιά να τρώνε πάρα πολλά γλυκά και λιπαρά τρόφιμα

Τα παιδιά εξετάστηκαν στην ηλικία των εννέα μηνών, των τριών, πέντε, επτά, 11 και 14 ετών, αν και η συγκεκριμένη μελέτη απέκλεισε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στα 14, καθώς οι ερευνητές ήθελαν να επικεντρωθούν στην περίοδο πριν από την εφηβεία. Από τα παιδιά που μελετήθηκαν, 1.573 – ή περίπου το ένα στα πέντε του συνόλου – είδαν τους γονείς τους να χωρίζουν μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

Η μελέτη εξέτασε επίσης το ύψος και το βάρος των παιδιών, την ηλικία και το φύλο τους, για να υπολογίσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο για το αν τα άτομα έχουν υγιές βάρος, υπερβολικό ή είναι παχύσαρκα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών πήραν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια των 24 μηνών μετά το διαζύγιο των γονιών τους, σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς παρέμειναν μαζί κατά την ίδια περίοδο. Επίσης τα παιδιά χωρισμένων γονέων ήταν πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα εντός 36 μηνών από το διαζύγιο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι, καθώς η μελέτη σταμάτησε όταν τα παιδιά ήταν 11 ετών, τα δεδομένα ενδέχεται να υποτιμούν την πλήρη έκταση του σωματικού βάρους που παίρνουν τα παιδιά με την πάροδο του χρόνου «επειδή η ένταση αυτής της συσχέτισης γίνεται ισχυρότερη καθώς ο χρόνος από το διαζύγιο αυξάνεται».