Σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας είναι να αποκαταστήσει τις διαταραχές της σύγκλεισης και να αποδώσει στο στόμα αφενός τη μέγιστη λειτουργικότητά του κι αφετέρου την ιδανική αισθητική εκδοχή του.

Τα αισθητικά προβλήματα που μπορεί να διορθώσει η ορθοδοντική είναι οι συνωστισμοί (στραβά δόντια), οι αραιοδοντίες (αραιά δόντια), οι προτάξεις (πεταχτά δόντια), οι υπερσυγκλείσεις (τα πάνω δόντια επικαλύπτουν τα κάτω), η προτεταμένη κάτω γνάθος, τα υπερβολικά κοίλα προφίλ (γεροντική όψη) ή υπερβολικά κυρτά προφίλ είναι αισθητικά προβλήματα που οφείλονται σε ορθοδοντικές ανωμαλίες και δημιουργούν στο άτομο ποικίλης έντασης ψυχολογικά προβλήματα και αναστολές.

Όμως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Orthodontics and Craniofacial Research, τα σιδεράκια δεν ενισχύουν ξαφνικά την αυτοπεποίθηση κάποιου, ακόμη και αν καταφέρουν να του χαρίσουν το τέλειο χαμόγελο.

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά την παρακολούθηση σχεδόν 500 νέων στην Αυστραλία ηλικίας 15-30 ετών. Πάνω από το 1/3 φορούσαν σιδεράκια μεταξύ 1988 και 2006.

Για να υπολογίσουν την επίδραση των ίσιων δοντιών στην ευτυχία, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν νέες ή δύσκολες προκλήσεις ή αποτυχίες. Εξέτασαν επίσης πόσο νοιάζονταν για την υγεία τους, πόση στήριξη έλαβαν από οικογένεια και φίλους, καθώς και το βαθμό αισιοδοξίας.

«Παρατηρήθηκαν υψηλότερα ψυχολογικά σκορ σε ανθρώπους που δεν υποβλήθηκαν σε ορθοδοντική θεραπεία, δηλαδή άτομα που δεν έφεραν σιδεράκια ήταν σημαντικά πιο αισιόδοξα συγκριτικά με όσους φορούσαν σιδεράκια», δήλωσε η δρ Esma Dogramaci, λέκτορας Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται, όπως είπε, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση που επικρατεί, ότι αν βάλουν σιδεράκια, θα αισθάνονται πιο θετικά για τον εαυτό τους και θα έχουν καλύτερη ψυχοκοινωνική εξέλιξη στη ζωή τους. «Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην πρόβλεψη της ψυχοκοινωνικής λειτουργίας των ενηλίκων και τα σιδεράκια στη νεαρή ηλικία δεν ήταν ένας από αυτούς».

Η μελέτη υπογραμμίζει πάντως ότι δεν πρέπει να αμελούμε την στοματική υγεία μας. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι συνδέθηκαν με καλύτερες ψυχοκοινωνικές επιδόσεις.